Geen tranen om Maria Magdalena

Jezus was getrouwd met Maria Magdalena. Zij was een prostituee. Onze Lieve Heer zou met haar twee kinderen hebben gehad. Dit en nog enkele andere onthullingen van Newsmonkey werden gretig gedeeld op sociale media.
Niet dat Newsmonkey tegenwoordig aan onderzoeksjournalistiek doet. De nieuwssite heeft het verhaal vermoedelijk – de journalist verzuimde zijn bron te vermelden – van het internet opgeduikeld. Een professor en een schrijver zouden de onthullingen die ze na zes jaar studie van een 1.500 jaar oude tekst uit een klooster in Egypte, opgesteld in een Aramees dialect, hebben ontcijferd en deze week voorstellen in Londen.

Ik was meteen geïntrigeerd. Het geloof laat me blijkbaar niet los. Geloof, wat een mooi woord. Het laat een mens nog veel keuzes. Je kunt geloven in een mens of in een volk, in een God, in een zoon van God of in een Geest, in een stoet van heiligen of in een kerk, of gewoon, in de liefde, in de vriendschap of in de toekomst. Ik vind het een mooi woord omdat het je de mogelijkheid geeft te vertrouwen zonder te weten. Want als je weet, is geloven niet meer nodig en verliest het de glans van de verbeelding.

We doen het ontzettend veel, alle dagen: oordelen, beslissingen nemen en handelen op grond van een geloof. We geloven mensen als ze ons iets vertellen en vormen er ons op die manier een oordeel over. We geloven voetstoots onze eigen interpretaties van de beweegredenen van anderen. In de politiek bijvoorbeeld doen politici, woordvoerders, journalisten en politicologen bijna niet anders dan op hun geloof (vaak buikgevoel genoemd) hun analyses en strategieën te baseren.

Maar die goeie ouwe Jezus Christus getrouwd, stel je voor. Met Maria Magdalena dan nog, een vrouw die enkele malen voorkomt in de bijbel. Mijn bijbelrobot Wikipedia vat samen dat Maria Magdalena Jezus volgde vanuit Galilea naar Jeruzalem en aanwezig was bij de kruisiging en de graflegging. Ze moet veel geweend hebben die dagen. Ze zou ook de eerste zijn geweest die Jezus zag na zijn verrijzenis. Zou ze dan opnieuw gelukkig zijn geworden?

Vooral in mythen en legenden spreekt Maria Magdalena sterk tot de verbeelding. De ontcijferaars in Londen beweren dat ze een vijfde evangelie hebben gevonden. Er bestaan nog apocriefe evangeliën waarin Maria Magdalena voorkomt. In dat van Filippus staat bijvoorbeeld dat Jezus haar veel kuste en haar liever zag dan alle anderen. Er is zelfs ooit een evangelie van Maria Magdalena zelf ontdekt. Maar deze ontdekkingen hebben voorlopig niet de bewijs- of andere krachten gehad om de kerkelijke leer te veranderen, want geef toe, als Jezus getrouwd was, waarom zouden priesters vandaag dan nog altijd niet mogen huwen?

Ik hou van Maria Magdalena sedert ik haar in Jesus Christ Superstar zo smachtend Maria Magdalenahoorde zingen dat ze niet weet hoe ze van Jezus moet houden (I don’t know how to love him, http://www.youtube.com/watch?v=G9S072UBKYs). Ik heb over die musical in Londen al eens geschreven (Zestien en naar Jesus Christ Superstar in Londen, https://peterdejaegher.com/2014/08/19/superstar/). Ik kan er nog iets aan toevoegen.

Nog altijd herinner ik me de van het doek spattende zinnelijkheid in de omgang van Maria Magdalena met de van wonderen doen en preken vermoeide Jezus, die ze met dure mirre en ontspannende zalfjes vertroetelde in Everything is all right (http://www.youtube.com/watch?v=jkje4FiH9Qc). Maria Magdalena streelt het voorhoofd en de wang van Jezus zeer tegen de zin in van Judas. Wanneer Maria Magdalena het strelen uitbreidt tot de rest van het lichaam van de zoon van God, komt Judas tussen. Hij werpt zich – op dat punt in het scenario – op als de beste en trouwste leerling van Jezus door haar te verwijten dat ze met die dure spullen veel armen te eten hadden kunnen geven.

Maar Jezus wijst Judas terecht. In woorden die (bij mijn weten) nergens in de heilige Schrift staan opgetekend. ‘Je wil toch niet beweren’, zegt Hij vrij vertaald, ‘dat wij de middelen hebben om de armen van hun lot te redden? Er zullen altijd armen zijn, die pathetisch worstelen, kijk liever naar de goede dingen die je hebt. Denk, nu je me nog hebt, kom in beweging, nu je me nog ziet, want je zult verloren zijn en verdrietig als ik er niet meer ben.’

In de film zie je dat het de zwarte acteur die Judas speelt, op dat moment, na die (bij mijn weten) nooit overgeleverde woorden van de Heer, daagt dat Jezus niet de Revolutionaire Redder is van wie hij heeft gedroomd. Maar op die woorden van de Heer kon later wel een kerk worden gebouwd. Want hoeveel pausen in de geschiedenissen zullen binnenskamers niet ooit net hetzelfde gezegd hebben? Immers: het paradijs is niet voor nu. Het lijden wel. En in de tranen van Maria Magdalena mag niemand geloven.

Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, liefde, media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s