Sentier Cathare

De Sentier Cathare is een GR die door het katharenland loopt, van Port-la-Nouvelle naar Foix. De tocht is 220 tot 250 kilometer lang, afhankelijk van hoe je hem loopt. Je kan hem in beide richtingen doen en er zijn wat varianten mogelijk.

De tocht is ingedeeld in routes die online terug te vinden zijn, net als de adressen waar je gidsen, boekjes en kaarten kan kopen of je kan verdiepen in geschiedenis van de katharen. En je kan op deze website ook heel wat info vinden, over de tochten, de geschiedenis, de natuur en de bezienswaardigheden.

Mijn broer Bart, onze opperbeste organisator en gids, mijn schoonzus Kristel, mijn vriend Ward en ik hebben de Sentier als een project voor drie jaar opgevat. In september 2019 stapten we van Quillan naar Montségur en vandaar richting Foix, tot in Soula. Op deze website vind je verslagen over die vijf stapdagen in blogposts onder de categorie katharen, getiteld “Onder katharen”, genummerd van 1-5.

In 2020, opnieuw in september, deden we nog het stukje Foix-Soula en gingen we daarna van Quillan zes dagen in westelijke richting, via de Pech de Bugarach naar de Peyrepertuse en dan zakten we terug naar het zuiden en oosten tot Puilaurens. Ook de verslagen over die trektochten vind je hier terug onder de categorie katharen. Ik heb ze “Onder katharen, zonder corona” genoemd, van 1-6.

Terugkijkend op die twee wandelreizen door de Languedoc-Roussillon blijft de machtige en uitgestrekte natuur hangen, de indrukwekkende katharenburchten met hun geschiedenis, de lekkere wijn en de streekproducten, maar ook de verwaarlozing, verkrotting en armoede in de leeglopende dorpen in deze Zuid-Franse streek, de historische en actuele verhalen van de mensen, en het warme onthaal in de sympathieke b&b, chambres d’hotes en kleine hotels die we aandeden.

En natuurlijk: de tochten zelf, soms stevige kuitenbijters met flink wat hoogtemeters, vaak meer dan twintig kilometer lang.

Op 5 september 2022 beginnen we aan de laatste etappe van de sentier, die ons van de burcht van Queribus naar de Middellandse Zee moet brengen. Het quartet dat meestapt heeft een wijziging ondergaan: naast Bart en Kristel en mezelf, gaat dit jaar mijn vriendin Marianne mee in plaats van Ward. Onze archeoloog en geschiedeniskenner verkoos zelf thuis te blijven. Maar eerst gaan we hem nog eens flink in de bloemetjes zetten, want hij wordt 60.