GR20

In september 2015 hebben mijn dochters en ik een trektocht gedaan. We stapten negen dagen lang, van Calenzana naar Vizzavona, langs de GR20 in Corsica. Via deze pagina kan je de voorbereiding volgen. Het relaas van de tocht zelf, kan je in een boek lezen. En in 2017, breide ik er, samen met minister Sven Gatz en de Corsicanen, een vervolg aan, door het zuidelijk deel van de GR20 te bedwingen, we stapten van Bavella naar Vizzavona. Ook daarover schreef ik een boek.

Hoe heeft die GR20 zich in mijn hoofd vastgehaakt? indexEen overblijfsel van mijn Corsica-raid van december 1986 met de paracommando’s van de Rav Air uit Schaffen? Het verhaal van een collega die op reis is geweest naar het eiland? De drang om eindelijk nog eens een lange bergvakantie te beleven? De midlifecrisis van een vijftiger die zich fysiek wil bewijzen in de meest legendarische GR-tocht van Europa? De onbewuste wens om op vakantie te gaan met de twee dochters maar zonder de vrouw? Ik weet het niet.

Maar het plan werd opgevat en Winke en Jolente wilden graag mee. Ik heb hen gewaarschuwd. Het is een zware tocht. Op de blogs en websites die er informatie over verstrekken, las ik dat je een ervaren wandelaar in de bergen moet zijn om er aan te beginnen. Iemand schreef wel dat iedereen de GR20 aan kan, zolang je je maar grondig voorbereidt. Niet alleen wat betreft uitrusting en materiaal. Ook wat betreft oefening en training.

Deze blogger raadde aan de training geleidelijk op te bouwen, met steeds langer wordende weekendwandelingen, met een steeds zwaardere rugzak op de schouders en met een “proef” van drie dagen langs een GR die langs de Semois in de Ardennen loopt, met al je materiaal, waarbij je zo’n 74 kilometer aflegt klimmend en dalend langs het rivierdal. Winke en Jolente zegden dat ze ook dat ervoor over hebben. Je leest er op deze pagina’s meer over.

Daarna hebben we een richtdatum geprikt voor het echte werk: de eerste septemberweek van 2015. Dan konden ze nog tijdens juli en augustus hun kampen, reizen en studentenjobs doen en waren we zeker dat we niet zouden worden verontrust door herexamens.

En we beslisten voor de korte versie van de GR20 te gaan: geen kleine 200 kilometer op 15 dagen van Calenzana naar Conca, maar 9 dagen, van Calenzane naar Vizzavona, waar je met een treintje de bergen kunt verlaten. Zo konden we op een kleine 14 dagen tijd nog enkele dagen strandvakantie meepikken.

Voor ons vertrek stootte ik in de bib nog op een nieuwe Trotter Corsica van 2014. De waarschuwingen voor de GR20 waren niet van de poes: ‘alleen geschikt voor doorgewinterde wandelaars’, ‘zondagwandelaars kunnen maar beter op het strand blijven liggen want dit is afzien’, ‘zorg ervoor dat je in een goede lichamelijke conditie verkeert’, ‘slechts 50% van de wandelaars legt de hele GR20 af!’, ‘het noordelijk deel is het zwaarst’.

Ik maande mijn dochters aan om de passages in de Trotter zeker te lezen. ‘Maar papa’, zei de oudste, ‘dat is nog meer dan een jaar!’ ‘Ja maar’, antwoordde ik, ‘we zullen ons terdege moeten voorbereiden en trainen, want wij willen bij de goede 50% eindigen.’ Ze schoten in de lach.

Intussen is de GR20-Noord een herinnering. Maar je kan er hier nog mee van genieten, in de pagina’s over de voorbereiding. Het boek “Vijf vingers op de GR20-Noord”, kan je via deze link bestellen: http://bit.ly/2letCcK.

In 2017 maakte ik het GR20-avontuur helemaal af door het zuidelijk deel te stappen, met minister Sven Gatz en de Corsicanen, van Bavella naar Vizzavona. Ook dat was een onvergetelijk avontuur voor de zes jongeren, mezelf, Sven Gatz en mijn collega Filip Michiels. Het boek (zie de foto van de cover hierboven) over dat avontuur verscheen bij Lannoo en kan je bestellen via deze link: https://www.lannoo.be/nl/snap-what-minister.

Over de avonturen langs de GR20 vind je tussen de schrijfsels op deze site nog verschillende blogposts, je kan ze makkelijk terugvinden als je in de categorieën zoekt op GR20. Bij die posts vind je bijvoorbeeld nog de verslagen van de minitrekking uit augustus 2020 met Sigrid en Ziggy.

Terwijl de wereld beneden de bergketen gebukt ging onder corona, trok ik met mijn collega en ex-collega nog een keer het Parc Naturel Régional de Corse in, voor hen een eerste kennismaking met de rugzaktochten op de GR20, van de bergerie van Grotelle via Lac de Melu in drie dagen naar Petra Piana, Onda en Vizzavona.

 

 

 

 

2 reacties op GR20

  1. Leynen Eddy zegt:

    Hallo, ben ook een wandelaar hou van een uitdaging heb al verschillende wandelingen gedaan van 50 en 60 km maar nog nooit in de bergen zou hier wat meer over willen weten qua voorbereiding en e.d.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s