“Terug naar het Oostfront” is een paperback geworden. Lezers van deze blog hebben misschien de afzonderlijke hoofdstukken gelezen die ik uit mijn uitgeputte brochure van 1995 had gekopieerd als blogposts. Voortaan kan je die nu in een boekje lezen, dat verkrijgbaar is via http://www.bravenewbooks.nl/books/110883.
Het is een geactualiseerde heruitgave van mijn brochure over de geschiedenis van de Vlaamse Oostfrontvrijwilligers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik interviewde in 1994 vijf ex-Oostfronters (Bert De Gruyter, Omer Schoofs, Oswald Van Ooteghem, Toon Van Overstraeten en Jan Vincx), van wie vandaag niemand nog leeft (de laatste onder hen, Oswald Van Ooteghem overleed in november 2022 op 98-jarige leeftijd). Daarnaast sprak ik met de historici Bruno De Wever (U Gent) en Frank Seberechts (ADVN).
Waarom zijn de Vlaamse Oostfronters vertrokken? Wat hebben ze beleefd? Hebben ze spijt? Hoe kijken ze op latere leeftijd terug op de keuze die ze als jonge mannen gemaakt hebben? Voelen ze zich schuldig omdat ze een regime hebben geholpen dat veroordeeld is voor misdaden tegen de menselijkheid? Hoe hebben ze de draad van hun latere leven in de Vlaamse samenleving opgenomen? Hoe heeft de overheid deze en andere collaborateurs behandeld?
Aan de oorspronkelijke hoofdstukken voegde ik er enkele toe: ik reconstrueerde het debat over amnestie en eerherstel in Vlaanderen, dat tot een resolutie over het oorlogsverleden in het Vlaams Parlement heeft geleid. En ik vertel hoe zijn bezoek aan een bijeenkomst van oud-Oostfronters en andere gewezen collaborateurs, jaren na de oorlog, een minister nog tot ontslag dwong.
Ik wens je veel leesplezier met dit boekje, dat de blogposts op deze blog vervangt.
Peter