Een para met een pen

In juli 2018 werd mijn roman “De muts” gepubliceerd. Wie schrijft, die blijft, zegt men wel eens. Ik kan het getuigen: nog regelmatig krijg ik reacties op mijn boek. En lang niet alleen van voormalige para’s. Dat is fijn.

Het boek kan besteld worden bij Standaard Boekhandel, bij andere boekhandels en online (bij standaardboekhandel.be en bol.com). Online vind je ook meer info over het boek. Op standaardboekhandel.be vond ik enkele reacties terug van lezers die zo enthousiast waren, dat ze er een recensie achterlieten. Je kan ze hieronder lezen, anoniem gemaakt. Ik heb er wat foto’s uit mijn diensttijd aan toegevoegd.

De vulpen van de paracommando

Een boek dat je in één ruk uit leest en dat zegt alles! Kijken door de bril – letterlijk en figuurlijk – van een kandidaat-paracommando met een vulpen. Een ongewone combinatie met als resultaat een boek dat leest als een sneltrein. De momenten volgen elkaar zeer snel op en steeds vanuit de beleving van een andere kandidaat-paracommando of een (onder)officier zonder dat de verhaallijn onderbroken wordt. De socioloog – of eerder psycholoog – aan het werk met de bottinnen letterlijk en weer figuurlijk in de modder. Dit zorgt er voor dat je wil weten wat erna komt. Wat staat op de volgende bladzijde, wat gaat er gebeuren? Een aanrader en kan alleen maar hopen dat de auteur niet stopt met dit éne boek.

Eens para … en toch schrijver

Een vlot boek om te lezen en blijvend boeiend omdat er constant gewisseld wordt tussen een aantal personages en hoe ze de situatie ervaren. Dit geeft niet alleen een goed inzicht in de toenmalige werking van de opleiding tot paracommando maar ook op de wereld van de kandidaat-paracommando. Dat dit zo goed gelukt ligt zeker en vast aan het feit dat de schrijver zelf een gewezen milicien paracommando was. Naast een mooi verhaal ook een zeer onverwachte wending op het einde, maar ook een bijkomende uitdaging: wie van de personages in het boek is de auteur? Ben alvast benieuwd naar een volgend boek na deze zeer goede start!

Boeiend

Toch wel sterk hoe een onderwerp dat zo ver van mijn leefwereld staat mij zo heeft kunnen boeien. De verweving van de bikkelharde opleiding met het tijdskader van toen en de leefwereld van de verschillende personages geeft het boek een extra dimensie die het voor iedereen zeer toegankelijk maakt. Het boek leest als een trein en is een echte aanrader.

Sterk debuut

Een vlotte debuutroman. De opleiding tot para wordt op een verhalende manier vanuit verschillende gezichtspunten bekeken. Een onverwachte gebeurtenis aan het einde van zijn opleiding, zadelt een jonge para in spe op met een zwaar dilemma: vriendschap of geweten, eer of trouw… Terwijl verscheidene politieke gebeurtenissen op de achtergrond het tijdskader van de jaren 80 schetsen, blijkt het einde nog een verrassende twist in petto te hebben.

Het leger zoals het was

Met veel plezier dit debuut van Peter Dejaegher gelezen. Het brengt het eigen verleden van mijn opleiding bij de stormfuseliers midden jaren ’80 bijzonder nauwkeurig opnieuw tot leven. De karakters zijn bijzonder scherp getekend. Het tempo is behoorlijk hoog waardoor het boek ontzettend vlot leest. Een echte aanrader, niet alleen voor die steeds kleiner wordende “troep” die nog de tijd van de dienstplicht heeft meegemaakt.

Dit bericht werd geplaatst in De Muts, literatuur, paracommando's en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een para met een pen

  1. De Letter johan zegt:

    Heb hem nu klaar liggen om voor de tweede keer te lezen . Ik wil hem weten liggen . Telkens ik een bericht krijg van Peter hoop ii dat er een nieuw in de maak is . Grtjes Johan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s