De cultuurbarbaar

We zijn er dus niet in geslaagd hem ervan af te brengen, zucht de
Grijze Man. De minister heeft vastgehouden aan de titel van zijn
boek.

Hij had Bekentenissen van een cultuurbarbaar al geopperd bij de eerste brainstorm, om de onderwerpen te bepalen die er zoal GATZ coverin aan bod moesten komen, op een donkere novemberavond in restaurant Le Vieux Pannenhuis in Jette, vanwaar hij na afloop te voet naar huis kon. De Grijze Man verslikte zich in zijn hazenrug. Een andere aanwezige schoof zijn bril wat hoger op zijn neus. Een derde krabde in zijn luttele haren. De laatste, die niet door de minister werd betaald en ook nooit eerder voor hem had gewerkt, opperde een voorzichtige tegenwerping. ‘Maar Sven, jij bent toch geen
cultuurbarbaar?’

‘Wacht maar,’ antwoordde de nog niet in zijn maatpak gebeitelde minister, ‘dat komt nog.’ Een koude wind waaide door Le Vieux Pannenhuis. De warmte keerde pas terug met de pousse-café.

Toen de afwezige leden van het kabinet van de minister van Cultuur de titel de eerste keer hoorden, waren ze eveneens maar matig enthousiast. Moesten zij zich, met hun fenomenale expertise in de letteren, de beeldende kunsten, de podiumkunsten of het sociaal-culturele werk en met hun onbegrensde werkkracht en flexibiliteit, dan echt voor een hongerloon, althans per uur gerekend, ten dienste stellen van iemand die niet alleen bij zijn eedaflegging een hakbijl in de handen kreeg gestopt, maar er ook nog op stond als
cultuurbarbaar door het leven te gaan? Alleen de chauffeur van de minister vond het nog niet zo’n kwaad idee. Maar hij is supporter van Anderlecht, dus dat verbaasde de Grijze Man niet.

Maandenlang hadden ze vruchteloos maar onopvallend geprobeerd de minister op andere gedachten te brengen. Vergeefse moeite. Eigenlijk is de minister niet beter dan een kunstenaar die koppig zijn gedacht doet, peinst de Grijze Man. Of is dat net een compliment? En bij het scrollen door de pagina’s van die Bekentenissen op zijn scherm, ziet hij iets dat hij nog niet eerder heeft opgemerkt. Met wat een inlevingsvermogen en passie schrijft die minister over dat eerste jaar. Hij heeft er duidelijk van genoten. En hoe overtuigend illustreert hij zo dat zijn bekentenissen helemaal niet uit de pen van een cultuurbarbaar zijn gevloeid …

Ergo: de minister wil de lezer met zijn titel bewust op het verkeerde been zetten. De titel is dus ironisch bedoeld, want het boek laat de lezer een minister kennen die zijn karakter van ware cultuurminnaar niet onder de korenmaat zet, zoals hij het zo mooi formuleerde over
de uitingsdrang van een bekend kunstenaar. Bij de Grijze Man deed die conclusie het respect voor zijn baas een trede stijgen.

De voorspelling van de minister van acht maanden geleden dat hij hoe dan ook zou worden afgeschilderd als een cultuurbarbaar, is nog niet uitgekomen. Integendeel, vond de Grijze Man, ondanks de besparingen die Sven Gatz ook de brede cultuursector had
opgelegd, geniet hij daar en in de media nog altijd een hoge gunfactor. Het woord gunfactor kende de Grijze Man nog niet zo lang. De eerlijkheid gebiedt hem toe te geven dat hij gewoon herhaalt wat een communicatiedeskundige van een commercieel mediahuis
hem eens heeft toevertrouwd. En of zo iemand wel voldoende de vinger aan de culturele en redactionele pols kan houden, laat hij voorzichtigheidshalve in het midden.

(Vorig jaar publiceerde minister Sven Gatz een boek over cultuur. In die “Bekentenissen van een cultuurbarbaar” mocht ik de Grijze Man introduceren, die aan het einde van elk hoofdstuk zijn bedenkingen formuleert. Bovenstaande blogpost is de column die gedateerd is op 29 mei 2015 en volgt op het laatste hoofdstuk van dat boek, ‘In het diepst van mijn gedachten. Kunst maken en kunst smaken: een zaak van het individu’. Je kan het boek bestellen via http://www.vanhalewyck.be/boek/bekentenissen-van-een-cultuurbarbaar)

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s