Eva en het liefdesleven van de Grijze Man

Al twee keer heeft hij een poging ondernomen. De derde keer moet de goede keer zijn, denkt de Grijze Man als hij op zijn toetsenbord een nieuw portret begint te schilderen. Eindelijk is hij klaar met Eva.
Zijn vrienden in den Dijk zullen hem dinsdagavond ongetwijfeld weer uitlachen. De Grijze Man schildert – voorlopig – alleen de portretten van vrouwen op het kabinet. Op één man na misschien. Maar zelfs dat portret had met de maagd van de Mont Ventoux een misleidende titel. ‘Jongens, ik hou toch alleen van vrouwen’, zal de Grijze Man dinsdag grijnzen. Als zijn eigen vrouw de titel van deze blogpost leest, zal ze knarsetanden en opzien tegen de commentaren van haar vriendinnen over haar vreselijke Grijze Man. ‘Maar ik hou toch alleen van jou’, zal hij ter verdediging uitroepen met zijn breedste lach, de armen gespreid.

Eva is officieel gesproken de rechtstreekse baas van de Grijze Man. Gelukkig is er op het kabinet nog een grotere baas, Sven, die niet zo officieel in elkaar zit. Zijn natuurlijk gezag spruit allerminst voort uit zijn titel. Ge-chef op grond van titels wordt op het kabinet-Gatz niet gesmaakt. En door de Grijze Man ook niet gehoorzaamd.

Eva is de dochter van een minister uit Brussel die al zowat de helft van haar leven, dat EvaenGuytwintig jaar jonger is dan dat van de Grijze Man, in functie en vaak uithuizig was. Vóór hij minister was, maakte Guy Vanhengel ook al drukte als volksvertegenwoordiger en woordvoerder van liberale voorzitters en ministers die er in dit verhaal verder niets toe doen.

Eva wordt door de status van haar papa in Brussel, meer dan haar lief is, met overdreven aandacht beluisterd en toegesproken en weinig tegengesproken. Wie dat laatste toch doet, moet er rekening mee houden dat ze niet op haar mondje is gevallen. Ze kan indien nodig discussiëren tot ze het laatste woord krijgt. De eerste weken van de omgang tussen Eva en de Grijze Man op de persdienst, waren vooral voor Eva wennen. De Grijze Man is ex-paracommando, ex-journalist en oud-scout, inderdaad: veel ex. Hij is het gewoon om in klare straattaal te zeggen wat hij denkt. Meestal denkt hij er niet aan dat zijn woorden harder kunnen aankomen dan algemeen gesproken gevoeglijk is.

Het jonge geweld raakte bij de Grijze Man van de eerste dag een gevoelige snaar. Ze heeft van haar vader de sprezzatura geërfd (zie ook: , https://peterdejaegher.com/2015/03/23/sprezzatura/) de voor politici belangrijke karaktertrek om mensen op een natuurlijke en ongeforceerde manier te charmeren, overtuigen en voor zich in te nemen. Al gauw wist Eva perfect hoe ze die stuurse Grijze Man rond haar vingertjes kon winden.

Als hij weer eens humeurig was, er de pest in had of gewoon een kater, verbaasde het de Grijze Man hoe dat goedgemutste meisje hem haast met een vingerknip opnieuw aan het lachen kon brengen. Bovendien kan Eva op sommige dagen goed naar de Grijze Man luisteren. Vrouwen weten dat mannen snel gevoelens van sympathie opvatten voor vrouwen die hen de indruk geven dat ze interessante dingen te vertellen hebben.

Zonder dat hij zich daar altijd van bewust was, zette de spring in ’t veld de Grijze Man aan het denken over zijn leven. Na ruim twee decennia was zijn huwelijk ergens onderweg de eerste adem verloren. Soms scheen het de Grijze Man een juk toe dat zich naar zijn zilveren verjaardag sleept. Vrije Eva daarentegen dartelt door de Brusselse uitgangswei. Ze zoekt de originele invalshoek voor de foto van een avontuurlijk leven. Ze frequenteert hippe feestjes. Ze omgeeft zich met drukte, vrienden en vriendinnen of familie. Tenzij ze wakker blijft voor House of Cards.

Tijdens haar weinige slapende uren droomt ze van een prins die maar haar pad niet wil kruisen. In gesprekken op de persdienst liet ze zich al enkele keren ontvallen aan welke voorwaarden de Ware Jacob allemaal moet voldoen. Hoewel de Grijze Man – want alle mannen zijn hetzelfde zeggen gezaghebbende stemmen – zich wel eens heeft ingebeeld hoe het zou zijn om naast zo’n wervelwind te leven, besefte hij telkens na enkele ogenblikken dat, los nog van het leeftijdsverschil dat hem buiten categorie plaatst, de vele voorwaarden hem volslagen ongeschikt maken voor een prinselijke rol.

Twee van die voorwaarden bleven echter in het brein van de Grijze Man opspelen: de ideale man moet humor hebben en initiatief aan de dag leggen. Net twee eigenschappen die de Grijze Man in zijn relatie met zijn echtgenote had verwaarloosd. Dus begon hij enkele initiatieven te ontplooien en zich in de huiselijke sfeer wat goedlachser te gedragen. En het moet gezegd, dat bleef niet zonder effect.

Hoewel de toekomst altijd gesluierd blijft, gloort bij de Grijze Man dankbaarheid voor Eva. Ze heeft zonder het te beseffen zijn liefdesleven nieuw leven ingeblazen.
Horen we daar nog iemand knarsetanden?

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, liefde, vriendschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s