Al die vrouwen en Hemingway

Most of the time, I’m clear focused all around. Most of the time, I can keep both feet on the ground. Met het prachtige liefdesliedje van Dylan in mijn hoofd loop ik deze dagen op het werk rond op blote voeten, mijn T-shirt wapperend uit mijn broek, zodat ik mezelf af en toe koelte kan toewaaien.
De NMBS heeft deze week blijkbaar beslist de treinen in te korten om de reizigers ten volle mevrouwhemingwayte laten genieten van de hittegolf, plakkend opeengepakt, happend naar zuivere lucht, vloekend om vertragingen die in dit land net als de files dagelijkse kost geworden zijn, welk weer het ook is. Gelukkig beschik ik over de gave om me op mijn eigen eiland in een goed boek terug te trekken. Deze week was dat Mevrouw Hemingway van Naomi Wood. Al meerdere keren kwam in deze rubriek mijn bewondering voor de werken van de grote Ernest Hemingway aan de oppervlakte. Naomi Wood bekijkt mijn literaire held vanuit de vrouwen die met hem getrouwd zijn geweest.

Het is prachtige fictie die toch de historische waarheid op de hielen zit. Niet alleen als auteur maar ook als mens, of liever als man, sprak Hemingway zeer tot de verbeelding. Hij trouwde vier keer, had tijdens zijn leven verschillende minnaressen en andere occasionele liefjes, beleefde geweldige avonturen in twee wereldoorlogen en een burgeroorlog, bij de jacht en bij de visvangst, in kroegen en hotels verspreid over de wereldbol, die vandaag haast bedevaartplaatsen zijn voor zijn fans.

Naomi Wood vertelt in Mevrouw Hemingway hoe zijn vrouwen vielen voor de grote schrijver en hoe ze met hem leefden in goede en kwade dagen. De vrouwen verschillen fel in hun tinten van verscheurende liefde, woeste jaloezie en gelaten verlatenheid als ze hem bewonderen en beminnen en als ze hem voelen wegglippen, soms zien wegglippen onder hun eigen ogen in hun eigen salon, zoals bij Hadley die haar vriendin Fife zelf had uitgenodigd voor een ménage à trois in hun strandhuis in Antibes en daar ontdekt dat ze de gastvrouw is van de minnares van haar man.

Het boek blijft door mijn hoofd malen als ik wat huishoudelijke arbeid doe in de woonkamer en luister naar het vrolijke gekabbel van een stuk of tien vriendinnen van mijn dochters, die op het terras kwebbelen over gepasseerde examens en zomerse verwachtingen. Dit zal een van de mooiste avonden van het jaar worden, voorspel ik vroeg op de avond aan een van de mooie jonge meiden. Met grote ogen kijkt ze me aan, bereid om te geloven wat zo’n oude man zegt en nog vaster besloten van de avond te genieten.

Ik kan me vergissen, maar ik denk niet dat op mijn oudste dochter Winke na, een van die vrouwen op de drempel van hun volwassen leven al iets van Hemingway heeft gelezen. The Great Gatsby, geschreven door Scott Fitzgerald, die goed bevriend was met Hemingway, hebben ze misschien al wel op een of ander scherm gezien.

Als ik in de schemering door de wijk terug naar huis wandel met onze hond, vallen me de rolluiken op die aan de huizen nog zijn neergelaten om de warmte buiten te sluiten. Bij valavond lijken de straten al doods terwijl de mensen in het verborgene stil zuchten en zweten. Op het pleintje hoor ik in de verte gezang. Het zijn de meisjes in onze tuin. Zachtjes zingen ze mee met een of andere nieuwe held die ze misschien in Werchter net hebben geadoreerd.

De tikkende tijd zorgt telkens voor nieuwe helden. Ooit zullen deze jonge vrouwen met dezelfde felheid als de vrouwen van Hemingway de liefde van hun leven begeren en veroveren, beminnen en haten, beschermen en bevechten, overwinnen, verliezen en berouwen. Maar niet zo avontuurlijk gecondenseerd als in de 270 bladzijden tellende roman van Naomi Wood.

Dit bericht werd geplaatst in liefde, literatuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s