Zonder static line

De Grijze Man zoekt zijn weg op de website van Skydive Flanders. Dat is een platform waaraan drie clubs van parachutisten deelnemen, die van Moorsele, Zwartberg en Schaffen. Vooral de club van Schaffen vindt de Grijze Man interessant. Die ligt het kortst bij zijn woonplaats.

Bovendien grenst die club aan het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen, de militaire basis waar de Grijze Man als twintiger leerde valschermspringen. Hij sleet er de laatste maanden van zijn legerdienst als paracommando in het Peloton Luchtbevoorrading, een eenheid die in het leven was geroepen om de para’s op de grond vanuit de C-130 met goederenvalschermen te bevoorraden met van alles, van wapens en voedsel tot hele jeeps. Daar heeft de Grijze Man deelgenomen aan zo’n 25 oefendroppings vanuit die Herculessen die nog niet zo lang geleden uit dienst zijn genomen. Als de goederen uit de cargo waren gedropt, sprongen de luchtbevoorraders bij een tweede run over Schaffen met hun valscherm uit de grote achterpoort van het vliegtuig.

Als tijdelijk vrijwilliger sprong de Grijze Man toen met automatische opening uit het vliegtuig. Dat houdt in dat het valscherm van de parachutist met een nylon lint, de static line, is vastgemaakt aan een kabel in het toestel van waaruit hij springt. Wanneer de para het vliegtuig, de helikopter of de luchtballon uitspringt, wikkelt het lint zich enkele meters af tot het koordje waarmee het aan het valscherm hangt, door het gewicht van de vallende parachutist breekt. Dat koordje opent de rugzak waarin het valscherm opgepropt zit en trekt het eruit, waarop de parachute zich automatisch bol zet. Dan daalt de parachutist langzaam aan zijn valschermkoepel tot hij op de dropzone landt.

Kandidaat-parachutisten wachten hun beurt af voor de materiaalsprong uit de luchtballon. Rechts de Grijze Man.

Het is al jaren een droom van de Grijze Man om opnieuw te gaan parachutespringen. Maar dan in vrije val, waarbij de springer dus zonder verbonden te zijn met een lint in het vliegtuig eruit springt en zelf beslist op welke veilige hoogte hij manueel zijn valscherm opentrekt. De sensatie om een hele tijd zonder de rem van het valscherm gewoon door de lucht naar beneden te klieven, moet geweldig zijn, dacht de Grijze Man al tijdens zijn paracommandotijd.

Op de website van die valschermclubs noemen ze dit skydiven. Voor de zestigste verjaardag van de Grijze Man heeft zijn Marianne het onmogelijke onlangs mogelijk gemaakt: hem de kans gegeven om zo’n opleiding AFF of Accelerated Free Fall te volgen. De Grijze Man hoopt op basis van zijn prospecties op de site van Skydive Flanders op het einde van de zomer aan zijn AFF-opleiding te kunnen beginnen.

Die zestigste verjaardag zal de Grijze Man nog lang heugen. Hij stond compleet voor paal toen, bij een gezellig etentje thuis met broer, zussen, hun partners en zijn moeder, plots de ene auto na de andere voor de deur stopte. Zowat de hele schoonfamilie, tal van oude vrienden, dochters en plusdochters met hun partners, buren, collega’s en ex-collega’s, studiemakkers en schoolvrienden, neefjes en nichtjes toverden het huis waar net het dessert was opgepeuzeld om tot een feestzaal. Met ginbar en lounge, discobar en DJ, hot dogs, een uitstekende amateurfotograaf (foto’s volgen nog) en een live optreden van Joan. De goede oude vriend van de Grijze Man speelde covers op zijn gitaar van de liedjes die hun levens hebben getekend.

Deelnemers aan dit compleet geslaagde verrassingsfeest, konden een bijdrage leveren voor de vrije valcursus. Dankzij hen en Marianne kan de Grijze Man straks zijn droom waarmaken. Als hij straks maar durft springen zonder static line!

Meer avonturen van de Grijze Man bij de paracommando’s, lees je in de roman “De muts”, verkrijgbaar bij standaardboekhandel.be en bol.com.

Dit bericht werd geplaatst in vriendschap, vrije tijd, familie, paracommando's, De Grijze Man en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zonder static line

 1. Anoniem zegt:

  💙 Hou ons alvast op de hoogte. Safe jump…soft landing.

  Like

 2. Anoniem zegt:

  Ik heb je blog over je 60 verjaardag nu juist gelezen ´ toc weer in de Lucet te zie en na een brine val bgeniet ervan . N’a mijn B brevet para heb Ik op Tenerife in duo parapente gedaan Zelig
  Grts
  Luc

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s