Het vliegend dorp

Sinds het thuiswerken de Grijze Man de meeste werkdagen in zijn kot gekluisterd houdt, droomt hij vaker dan vroeger weg bij schone luchten, veelal doorkruist door vogels. Dat is niet zo moeilijk: hij is woonachtig in een dakappartement in het slaperige dorp Wespelaar.

Het uitzicht door de vier dakvensters in zijn woonkamer is beperkt tot de bosrand van het landgoed van de graaf de Spoelberch en de daken van de Elisabeth Willemslaan, den Avenue van het dorp. Verder is er buiten de lucht in de buitenlucht niets te zien.

Op wat vogels na. Een blauwe reiger die af en toe traag voorbijglijdt, een buizerd zwevend in de hogere sferen, een Turkse tortel op de hoge mast met paraboolantenne in een belendende tuin. En kauwen, veel en luidruchtige kauwen.

Toen de Grijze Man jong was, waren kauwen zeldzame vogels. Nu meten ze zich soms de allures van de spreeuwenwolken uit zijn jeugd aan, die vandaag zo goed als verdwenen zijn. Hun valse koorgezang bezorgt hem soms kippenvel. De zwarte vogels, net kraaien maar dan met een zilvergrijze nek, witte irissen en een minder imposante snavel, konden coronamaandenlang allerminst op zijn sympathie rekenen.

De kauwen uit “De Slimste Vogelgids”

Integendeel. Ze gooien van op de daken bijvoorbeeld okkernoten naar beneden, wat onaangenaam geroffel veroorzaakt op het dak waaronder hij telewerkt. Soms blijven die noten in de dakgoot liggen, wat volgens de Grijze Man op termijn tot verstoppingen kan leiden. Of ze mikken hun poep pesterig op zijn vensters, net als hij die gekuist heeft, wat overigens veel te weinig gebeurt.

De Grijze Man vermoedde bovendien dat dat volkje van vliegende druktemakers de zangvogels uit de omliggende tuinen heeft verdreven. Zouden kauwen het net als eksters en kraaien trouwens ook niet gemunt hebben op het legsel van die kleine maar sympathieke fluiters uit de avifauna?

Die mening moest de Grijze Man na wat opzoekwerk bijstellen. Vogelgidsen zoals de uitstekende “Slimste vogelgids” van Jan Rodts en wat gegoogel leerden hem dat kauwen naast eitjes ook slakken, spinnen en insecten eten, zaden, granen, fruit, etensresten en nog veel meer, zelfs muizen.

Dat ze graag in schoorstenen nestelen, weet de Grijze Man al sinds hij de kauwen door zijn dakvensters observeert. Al maanden houdt hij twee kauwen in de gaten die hoog op de schoorsteen van het schoolgebouw waarop hij uitkijkt hun jongen te vreten geven, onder het toeziend oog van een hoop soortgenoten die post hebben gevat op het meterslange zadeldak. De kauwen vliegen af en aan, geven elkaar kusjes, wisselen het laatste nieuws uit, trippelen nog wat rond en kiezen dan het luchtruim om verliefd om elkaar heen te tollen.

Want inderdaad, kauwen zijn monogaam, zoals (de meeste) mensen. En ze zijn sociaal, want ze delen het voedsel dat ze vinden. Met het aan- en afvliegen aan het schoorsteennest van vrienden, familie en kinderen is het op het schooldak soms zo druk als in den Dijk op vrijdagavond, denkt de Grijze Man, vóór corona het café sloot.

Is het niet godgeklaagd, zucht hij, dat die lawaaierige kauwen gewoon hun lustige leventje kunnen verderzetten, terwijl de mensen in het dorp in de eenzaamheid van huizen en appartementen gebukt gaan onder gesloten cafés en restaurants, een avondklok, sport- en samenkomstverbod, anderhalvemeterregels en sociale beperkingen op vrienden en familie die er in oorlogstijden nooit zijn geweest, behalve voor gevangenen dan.

Het is misschien dat, dat de Grijze Man echt begint tegen te steken, als hij naar zijn zo vrij vliegend dorp kijkt.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, Haacht, samenleving, vrije tijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s