Terug naar Corsica in coronatijden

Ze hadden al vluchten geboekt in januari en hun arrangement voor een korte trekking op de GR20 was vastgelegd de maand nadien. Toen viel de coronapandemie op de wereld. Corsica ontsnapte er niet aan.

Net nadat het arrangement was bevestigd, kregen ze een mail dat het vluchtschema door de maatregelen tegen Covid 19 was gesneuveld. Een beetje later bleek het alleen om de terugvlucht te gaan. Die werd drie dagen uitgesteld, maar ze kregen een voucher, die hen ook toeliet de latere vlucht te boeken. Nu moeten ze wel drie dagen langer in Corsica blijven. Een straf kan de Grijze Man dat niet noemen.

Maar het leverde wel wat gehannes op: de reis, die al duur was, want Corsica is niet bepaald een goedkope vakantiebestemming, wordt nog wat duurder: bijkomende overnachtingsplaatsen zoeken, maaltijden, bezigheden en vertier vinden voor drie dagen, allemaal dingen die doorgaans niet kosteloos zijn, tenzij ze er een driedaagse overlevingstocht van maken.

Maar daarvoor is de Grijze Man te oud geworden en te zeer op comfort gesteld. Net zoals zijn gezelschap: Ziggy en Sigrid. Een man en een vrouw die hij als collega’s heeft leren kennen en waarderen in de jaren dat hij voor Sven Gatz werkte, toen die de Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel was. Sigrid is nog altijd een collega op het kabinet van Gatz, Ziggy voelt zich op zijn nieuwe werkplek goed in zijn sas.

Ziggy en Sigrid zijn zoals de Grijze Man van het meer avontuurlijke type. Ze vergezelden hem de voorbije jaren al op enkele hindernissenkoersen van 10 kilometer, in de modder, het water en de heuveltjes van De Vijvers in Averbode en De Schorre in Boom. Beiden zijn naast avontuurlijk van aard ook behoorlijk vrijgevochten, verbeten en levenslustig, want met de Grijze Man de bergen in trekken langs de GR20, is niet iets waarvoor iedereen zomaar van zijn partner toestemming krijgt. Want met die kerel weet je meestal wel waar je aan begint, maar niet hoe het afloopt.

Zeker nu. Door de coronamaatregelen op de GR20 wacht het trio een bijzondere tocht. Alleen wie reservaties bij de refuges of bij erkende agenten van de GR20 heeft gemaakt, wordt toegelaten op de route. Elke wandelaar moet over een Covid 19-kit beschikken met o.m. een masker en handgel en moet een verklaring ondertekenen waarin hij verklaart zich aan de regels te zullen houden.

Op de GR20 en ook aan de refuges en bergeries gelden de bekende afstandsregels en de mondmaskerplicht als die afstanden niet bewaard kunnen worden. In de slaapzalen van de hutten en in tenten rond de refuges zullen daarom minder mensen zich te rusten mogen leggen, waardoor de drukte op de hele route minder groot zal zijn dan gewoonlijk in het hoogseizoen. Een voordeel, vindt de Grijze Man.

Hij en zijn gezellen hopen alleen nog dat last minute gebeurtenissen als een tweede Covid-uitbraak, nieuwe vluchtwijzigingen of brandgevaar in Corsica, hun vertrek niet zullen verhinderen. Om wat te oefenen gaat de Grijze Man met Ziggy in zijn zog wat steile oevers van de Semois op- en afdraven, een week nadat de drie generaties van de koninklijke familie zich met die rivier op de achtergrond in zondagse sneakers lieten fotograferen. Ditmaal zal het rustig zijn aan het Graf van de Reus.

Op de foto’s bij deze blogpost: gezichten langs het pad waar het trio zinnens is te passeren, die dateren van 2015.  

Wie meer wil weten over de GR20 in Corsica, klik op de gelijknamige knop in de balk bovenaan. 

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, GR20, reizen, vriendschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s