Van slachthuizen naar vleesbrouwerijen

Terwijl hij me een of andere wetenswaardigheid vertelde, legde de onschuldige hand van minister Sven Gatz op de rand van mijn bureau een boek: “Nooit meer slachten”, van Paul Shapiro en met een voorwoord van Yuval Noah Harari.

Het boek bleef vervolgens dagenlang onaangeroerd op mijn bureau liggen, tot ik de laatste bladzijde had omgeslagen van de vuistdikke roman over de waanzin en wreedheid van de godsdienstoorlogen, “Het eeuwige vuur” van Ken Follett.

Gelukkig leven we niet meer in de zestiende eeuw, realiseerde ik me de voorbije week. Afwijken van het enige ware geloof, de dominante mening of gewoon ingaan tegen de wens van een absoluut heerser volstond toen om te worden verbrand, gevierendeeld of levend gevild. Voor die laatste doodstraf maakten de beste beulen er een erezaak van de huid zoveel als mogelijk in één stuk van het vlees te stropen.

Voor alle duidelijkheid, ik vermeld die details uit Follett natuurlijk alleen om de brug naar “Nooit meer slachten” van Shapiro te leggen. Die laatste auteur voorspelt dat kweekvlees ons bord en de wereld zal veranderen. In het voorwoord geeft Harari, de schrijver van “Sapiens” en “Homo Deus”, nog eens een beeld van het toenemend gebrek aan wilde vrijheid in het actuele mondiale dierenrijk: er leven nog 40.000 leeuwen op aarde en 1 miljard varkens, 500.000 olifanten en 1 miljard gedomesticeerde runderen, 50 miljoen pinguïns en 50 miljard kippen.

De gezamenlijke gevolgen voor onze planeet van die enorme massa dieren die we kweken in functie van de menselijke behoeften, vormen een hoofdoorzaak van de opwarming van de aarde. Volgens de VN is de broeikasuitstoot van de veehouderij gelijk aan die van de hele transportsector. Minder bekend is dat de veehouderij een van de grootste verbruikers is van antibiotica en gif. De veehouderij staat ook nog bovenaan de hitparades van lucht-, bodem- en watervervuilers.

Shapiro heeft het dus over kweekvlees: echt vlees, gemaakt van dierlijke cellen of zelfs enkele moleculen, waarbij dus ook geen dieren worden gedood. Van een cel van één koe zou je een heel dorp kunnen voeden, zegt de achterflap van het boek. Met het ontwikkelen van die droom zijn al jaren vele onderzoekscentra en start ups bezig, sinds in 2013 de eerste gekweekte hamburger gebakken en opgegeten werd. Er hing wel een prijskaartje aan van 330.000 dollar. Maar er waren ook miljarden dollars voor nodig om het eerste menselijke genoom te scannen, schrijft Harari, wat vandaag maar een paar honderd euro kost. Intussen heeft de wetenschap ook met kweekvlees al grote stappen vooruit gezet.

Kweekvlees zou volgens Shapiro een zegen kunnen worden voor mensen die, zoals ik, nog graag een stukje vlees eten. En natuurlijk is het ook goed voor de planeet. De wereldbevolking zal de komende jaren immers nog blijven groeien. Al die mensen hebben voedsel nodig. Maar als we tegelijk de klimaatverandering leefbaar willen houden, dringen maatregelen in de veehouderij zich op. Onze planeet verliest vandaag duizenden hectare bossen die gekapt worden om plaats te maken voor veevoedergewassen. Geregeld worden we in Vlaanderen op het groeiende watertekort gewezen. Maar wist je dat voor elke kip die in de supermarkt ligt, er van ei tot schap vierduizend liter water nodig is?

Meer en meer hebben mensen bovendien oog voor dierenrechten. Hoe lang nog zal de mensheid het leed aanvaardbaar vinden van die miljarden dieren die gekweekt worden om naar de slachtbank te worden gevoerd? Van zodra het cellulaire kweekvlees een betaalbaar en kwalitatief gelijkwaardig alternatief wordt voor geslacht vlees, niet lang meer denk ik.

Met kweekvlees streven pioniers als Andras Forgacs van Modern Meadow naar een wereld waarin vlees en andere dierlijke producten als leer bijvoorbeeld, niet worden verkregen door kippen, kalkoenen, varkens, vissen of koeien dood te maken, maar via methoden die levende, voelende dieren weglaten uit het proces. ‘Kijk naar bier in een brouwerij dus, of yoghurt: de gistcellen en de melkzuurbacterie schreeuwen het ook niet uit in hun tank”, citeert Shapiro Andras Forgacs uit een interview. Er komt een wereld aan waar slachthuizen sluiten en vleesbrouwerijen openen.

Nooit meer slachten. Hoe kweekvlees ons bord en de wereld zal veranderen. Paul Shapiro, Van Halewyck/Balans, 256 blz, € 21,99.

Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, politiek, samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s