Kazerneliteratuur en soldatenromans

Sinds de opschorting van de militaire dienstplicht een kwarteeuw geleden, zijn de jongste ex-miliciens tegenwoordig de veertig voorbij. Om over het soldatenleven van nu nog te kunnen meespreken, moet je tegenwoordig beroeps zijn of geweest zijn. Die opschorting hebben we natuurlijk te danken aan de vrede in Europa, na de val van de Muur in 1989. Maar misschien daarom ook dat kazerneliteratuur en soldatenromans de jongste jaren niet zo populair meer zijn.


Het weerhield me er niet van om vorig jaar toch De Muts uit te brengen, een roman waarin ik heel wat persoonlijke belevenissen heb verwerkt uit mijn diensttijd in het Regiment Paracommando in de jaren tachtig. Ik ben eigenlijk wel een groot liefhebber van oorlogs- en kazerneliteratuur en ook, echt om te ontspannen, van thrillers waarin special forces de hoofdrol krijgen.

Toen ik nog op de middelbare school zat verslond ik de boeken van Hans Helmut Kirst, dankzij een turf uit de boekenkast van mijn vader: de 08/15-tetralogie. De verzamelnaam 08/15 voor die vier boeken (De kazerne, De oorlog, Het einde en Vandaag) verwijst naar het gelijknamige oude Duitse legerpistool, waarvan iedereen was overtuigd dat het dringend aan vervanging toe was, maar dat maar niet vervangen werd.

Flink wat oorlogsromans die ik graag heb gelezen, zijn wereldliteratuur. In de eerste plaats denk ik dan aan Afscheid van de wapenen (A farewell to arms) en Voor wie de klok luidt (For whom the bell tolls) van Ernest Hemingway. Het eerste boek vertelt een liefdesverhaal van een ambulancier in de Eerste Wereldoorlog in Italië, het tweede gaat over een mislukte partizanenactie tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Ook twee verfilmde romans van James Jones over de Tweede Wereldoorlog vielen bij mij goed in de smaak: Van hier tot in de eeuwigheid (From here to eternity) en De dunne rode draad (The thin red line). Het eerste vertelt over het leven van een soldaat in de kazerne in Hawaï vóór de Japanse aanval op Pearl Harbor, het tweede beschrijft hoe een Amerikaanse compagnie ingezet wordt bij de vreselijke verovering van het Japanse eiland Guadalcanal.

Ook een Vietnam-roman heeft me erg aangegrepen: Matterhorn van Karl Marlantes, een boek uit 2010, in volle vredestijd dus, omdat het de auteur 33 jaar heeft gekost om er een uitgever voor te vinden. Maar het werd een ware bestseller. Over Matterhorn schreef ik al een blogpost, die je via deze link kan lezen: https://bit.ly/2HUalLa. Matterhorn is een op veel terreinen aan de ribben plakkend relaas van een jonge pelotons- en compagniecommandant in Vietnam. Marlantes bracht na het succes van Matterhorn in 2012 nog een ander prachtig boek uit: Oorlog voeren (What it is like to go to war).

Naast Hemingway is er nog een nobelprijswinnaar die prachtige soldatenboeken heeft geschreven als Pantaleon en De stad en de honden: de Peruaan Mario Vargas Llosa. Als er één boek is van alle bovenstaande waar ik voor De Muts inspiratie heb uitgehaald, is het De stad en de honden, het boek uit 1963 waarmee Vargas Llosa doorbrak. Het speelt zich af in de cadettenschool Colegio Militar Leoncio Prado in Lima, waar Vargas Llosa ook echt gezeten heeft. Nog altijd ben ik Raf dankbaar dat hij me vele jaren geleden met dat boek die geweldige auteur heeft leren kennen.

Op 22 juni neem ik deel aan de Paracommando Reunion Day in Destelbergen. Ik heb nog wat exemplaren van De Muts liggen die ik daar wil aanbieden voor de gunstprijs van € 20 (in plaats van € 26,68 bij bol.com en standaardboekhandel.be). Wie al een exemplaar wil reserveren, kan dat door me een mailtje te sturen (peter.dejaegher@skynet.be).

Dit bericht werd geplaatst in De Muts, literatuur, paracommando's en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s