De straatveger

Zwart en groot is hij, met een ondoorgrondelijk gelaat dat zowel vriendelijk als nors kan zijn, terwijl hij het indrukwekkende apparaat achter zich aanzeult waarmee de stad Brussel hem heeft uitgerust om de straten te vegen. Aan de achterzijde van de groene machine hangt een klassieke bezem naast een lange grijptang met twee tanden. Vooraan bevindt zich de slurf waarmee de straatveger er in slaagt de sigarettenpeuken op te zuigen die tussen de reten van de kasseien op de Grasmarkt rusten.

De Grijze Man heeft hem nu al enkele dagen in de gaten, als hij de Grasmarkt oversteekt op weg naar zijn werk. De man doet hem denken aan de Masaï-krijger uit de stripreekssafari Safari van Willy Vandersteen die hij als jongen van een jaar of negen graag las. Zou hij zijn werk graag doen? Of zou zijn job voor hem niet meer betekenen dan een broodwinning, waaraan hij ’s morgens vroeg begint in de hoop dat de werkdag voorbijvliegt, zodat hij zich ’s namiddags kan bezighouden met wat hem echt bezighoudt? Maar wat zou dat dan zijn? Kinderen? Een vrouw? Zijn toekomst? Zijn avondeten? De Grijze Man zal het waarschijnlijk nooit weten. En waarom zou hij dat ook willen weten, vraagt hij zich af.

Daarom duurt het verhaal van de straatveger nog korter dan “This is the sea”, het liedje van de Waterboys dat nog in zijn oren zingt als de Grijze Man de zwarte man met zijn groene machine al achter zich heeft gelaten en getroffen wordt door het sieraad met een klein blauw en een klein rood vierkantje dat in het linkeroor hangt van een stijlvol geklede donkerblonde dame in een ecru mantelpakje die hem met stevige tred kruist, zonder acht op hem te slaan.

Dit bericht werd geplaatst in Brussel, De Grijze Man, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s