Woordvoerders (2)

Verder nog dan het Noordstation van het Brusselse centrum verwijderd, ligt het ultramoderne gebouw waar minister Jo Vandeurzen op de twintigste verdieping kabinet houdt. Het nachtgezicht op de stad is fenomenaal, zeker als de TL-lampen in het vergaderlokaaltje waar de woordvoerders van de Vlaamse Regering verzamelen hebben geblazen, plaats heeft geruimd voor twee sfeervolle nachtlampjes op de tafel. Wie weet zijn ze wel geleend uit de slaapkamer die voor de Limburgse minister in zijn kantoorruimten is ingericht.

Die avond is de minister op missie. Hij is op weg naar het verre Wachtebeke waar hij samen met zijn goede collega van Cultuur Sven Gatz een cheque gaat afgeven van 150.000 euro voor de Warmste Week van Music for Life. Gatz heeft bovendien een doosje pralines van Leonidas mee voor de radiopresentatoren.

Vanuit het aquarium op de 20ste verdieping boven Brussel volgen de woordvoerders het gebeuren in Wachtebeke op een laptop. Geen nieuwe technologie is woordvoerders van vandaag vreemd. Maar voorlopig laat de Limburgse minister van Welzijn in Wachtebeke een beetje op zich wachten.

Op zijn kabinet zijn inmiddels de twee woordvoersters van de liberale pijler uit de Vlaamse regering mee aan de tafel geschoven. In hun gezelschap heeft ook de Grijze Man zich binnen gewurmd. Letterlijk haast, hij zit op de ongemakkelijkste plaats aan de tafel waaraan gewoonlijk IKW’s (interkabinettenwerkgroepen) vergaderen, op de hoek en met de tafelpoot tussen zijn benen. De Grijze Man heeft zich met een Duvel geharnast tegen het onwennige gevoel in dit soort gremium, dat hij zo goed kent en tegelijk al een tijdje ontgroeid is.

Het valt de Grijze Man op dat niet elke minister een afvaardiging heeft gestuurd naar deze kerstdrink voor woordvoerders en persmedewerkers. Niet voor het eerst ontbreken weer de vertegenwoordigers van minister Schauvliege op de informele periodieke bijeenkomst, opgezet met de bedoeling om de goede verstandhouding tussen de woordvoerders te bevorderen. Zelfs van het kabinet van de minister-president, in de vergadering nog altijd consequent “de Empie” genoemd, is ditmaal geen spoor te bekennen. Nochtans is bij de Empie de ergernis over deze bijeenkomsten de jongste tijd wat minder groot geworden dan de lust.

Bij de aanwezigen bevinden zich ook enkele heerschappen die de Grijze Man niet kent. Het blijken communicatiemensen te zijn van minister Homans en een rookie uit het kabinet van minister Crevits. Op de vraag van de Grijze Man naar zijn bezigheden antwoordt de jongeman dat hij teksten schrijft, sociale media opvolgt en filmpjes maakt. Een duizendpoot dus, knikt de Grijze Man hem bewonderend toe. Op sommige kabinetten hebben ze daar drie mensen voor.

Op de tafel staat een glazen pot om de gedachte aan de Warmste Week warm te houden. Er liggen al wat muntstukken en geldbriefjes in er staat “flauwe moppenpot” op geschreven. De woordvoerder van minister Weyts is de enige die de pot spekt. Maar hij doet dat dan ook bijzonder gulhartig.

Vanuit zijn tafelhoek observeert de Grijze Man het jonge geweld rond de tafel. Iedereen heeft zijn smartphone voor zich liggen of in de hand. Geen seconde lang liggen álle smartphones tegelijk op tafel. Er zijn altijd wel enkele woordvoerders die wat te whatsappen, twitteren, facebooken of mailen hebben.

Waar hebben ze het over, die woordvoerders, als ze samen zijn, online en tegelijk in het echte leven? Ze zwetsen wat en drinken. Ze schuiven balletjes mozarella en een potje bloemkoolpasta naar binnen. Ze eten een flapje dat eigenlijk een wrapje is. Ze complimenteren de gastheer met de guacamole. Ze fotograferen elkaar en gibberen dan als ze de foto’s in hun private WhatsAppgroepje delen, waardoor ze de Grijze Man dwingen te spieken bij zijn buurvrouw. Maar hun geheimen geven ze niet prijs, zo vlak voor die belangrijke ministerraad van vrijdag.

Niemand komt te weten met welke listen en lagen haar kabinet minister Homans het tweeten tracht te beletten. Het blijft een open vraag of het waar is dat minister Vandeurzen steevast een half uur lang moet overtuigd worden om toch maar een tweet de wereld in te sturen.

Evenmin geraakt het gerucht bevestigd dat de perscel van minister Schauvliege eigenlijk een spookcel is. Het blijft verder gissen naar welk geheim wapen minister Crevits vrijdag tijdens de laatste ministerraad van 2017 zal grijpen om haar wil door te drukken. Zelfs de bezorgde vraag of het hotel waar minister Tommelein in de kerstperiode zijn vakantie zal doorbrengen wel uitgerust is met een lift, blijft onbeantwoord.

Het is overigens een raadsel waarom de woordvoerder van minister Muyters met een geheimzinnige glimlach om de lippen vraagt of er collega’s zijn die zaterdag al van plan waren om met vakantie te vertrekken. En zal de VRT nu van Sven Gatz met een kinderzender mogen beginnen of moet de openbare omroep die maar betalen met haar app voor voetbalfilmpjes? Maar misschien wel de belangrijkste vraag luidt met welk spraakmakend optreden in het VTM-nieuws minister Weyts de Vlamingen op kerstdag, die oppergaai onder alle zon- en feestdagen, tot in alle huiskamers zal opvrolijken.

Al die onbeantwoorde vragen noteert de Grijze Man nauwgezet in zijn groene boekje, als hij vroeger dan gewenst in de laatste trein naar huis spoort. Waarmee hij met grote goesting en onblusbare drift in de val trapt die dat vermaledijde jonge volkje voor hem gespannen heeft: toe, schrijf nog eens zo’n blog over de woordvoerders.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s