Met Weekenddesk naar het Golden Tulip Hotel in Alkmaar

Kerstdagen zijn dagen om snel te laten passeren. Na de kerststress kan je beginnen uitkijken naar de echte vakanties van het nagelnieuwe jaar. Zo luidt de mening van de vrouw van de Grijze Man over de donkere dagen van einde december en begin januari. Daarom zijn ze de jongste jaren tijdens de eindejaarsdagen wel eens te vinden in een luxueus hotel, geboekt met een stevige promotie en een interessant arrangement, in een stad waar ze nog niet eerder zijn geweest.

Zoals Alkmaar, waar op een steenworp van het stadion van voetbalclub AZ het Golden Tulip Hotel gelegen is. Het stel is er voor een arrangement van twee nachten neergestreken op tweede kerstdag, voor een verblijf met ontbijtbuffet en ook nog een driegangendiner, het gebruik van de welness en een jetstreammassage, alles bij elkaar voor de prijs van iets meer dan 200 euro. Een koopje, complimenteerde de Grijze Man zijn vrouw voor de vondst.

Rond de middag arriveerden ze in de kaashoofdstad van Nederland, waar de wind harder en killer woei dan in België maar waar de zon meer scheen dan in heel de maand december in Brussel. Minder leuk dan in Brussel was dat in het noorden van Nederland waar ze waren beland, de winkels, cafés en restaurants hun deuren gesloten hielden op tweede kerstdag. Op het shoppingcenter na, waar twee sportwinkels, een Mediamarkt en een Albert Heijn waren gevestigd, maar waar de Grijze Man bij de koopjes helaas niet de juiste maat loopschoenen vond. Maar gelukkig was de McDonald’s aan de stadsrand ook open.

De receptioniste in het hotel vond het de normaalste zaak van de wereld dat alles op kerstmis gesloten was. ‘Bij ons in België was het gisteren kerstmis’, waagde de Grijze Man het haar bij de pinken te houden. ‘En vandaag is alles weer open.’ Maar ze antwoordde fluks: ‘Bij ons is het twee dagen kerstmis.’ Om meteen daarna haar medeleven uit te drukken voor de desillusie die de Grijze Man en zijn vrouw vandaag over het noorden van Nederland misschien wel hadden opgelopen.

Want ze had nog ander slecht nieuws te melden: het restaurant van het hotel, waarin het driegangenmenu van het arrangement had moeten plaatsvinden, was gedurende de kerstweek gesloten. Maar om dat te compenseren bood ze een alternatief aan, onder de vorm van een voucher die opgesoupeerd kon worden in ofwel een Japans ofwel een Chinees Wokrestaurant. Na snel overleg kozen de Grijze Man en zijn vrouw voor de aan het hotel grenzende Wok Victory.

Gelukkig voldeed de kamer met prachtig zicht op de parking volkomen aan de wensen van de vrouw van de Grijze Man: twin beds met goede matrassen, een ligbad en een douche, een safe en een minibar, een breedbeeldtelevisie, functionerende leeslampjes, een haardroger en een waterkoker, benodigd voor de warmwaterkruik en de eerste koffie na het ontwaken. Op het moment dat de Grijze Man en zijn vrouw alles met goedkeurend gemompel hadden beoordeeld, ging de telefoon over. Het meisje van de receptie. Met de vraag of alles op de kamer naar wens was. ‘Zeer, dank u wel’, antwoordde de Grijze Man. Toen hij de hoorn had neergelegd, viel hem bovendien nog een kwaliteit van de kamer op: in het doodstille Alkmaar was geen decibel geluidsoverlast te horen.

Na een korte verpozing in boeken en sociale media namen de Grijze Man en zijn vrouw een kijkje in de bar. Daarvoor moesten ze naar de kelderverdieping, langs een brede trap met tegen de muren tientallen variaties op het Melkmeisje van Vermeer. Prachtig, vond de Grijze Man dit, in tegenstelling tot zijn vrouw.

In de bar troffen ze een vriendelijke barman aan zonder klanten, die trots zijn bier- en cocktailkaart tevoorschijn toverde. De Grijze Man proefde er een triple Breugem van het vat, zijn vrouw hield het bij een Tanqueray gin-tonic. Als het biertje dertig seconden op was, vroeg de barman of hij het glas nog eens mocht bijvullen. De Grijze Man hield hem niet tegen.

Na een kort maar heet bezoek aan de wellness, waar de Grijze Man even moest bekomen onder een koele douche, zocht hij zijn vrouw weer op om naar het restaurant te gaan. Aan het hotel paalt de “CTORY WOK”, boven de toegang ontbreken twee grote letters. Om half acht op tweede kerstdag was het er aanschuiven om binnen te geraken. Een Aziatische onthaaldame verloste de Grijze Man vakkundig van de voucher en wees het paar een tafeltje toe in het binnen het kwartier helemaal volgelopen restaurant.

Voor de twee Vlamingen tussen de massa Noord-Nederlanders in kerstoutfit was er heel wat bekijks. Gasten met kersttruien en -mutsen op, sommige met lampjes in genaaid. Mooie blonde meisjes in kaplaarzen, zwarte nylons en minirok, oudere dames opgekleed en aangestift in spannende feestjurken met glitter waarin het ondergoed het uitpuilende vlees aftekent. De oudere mannen zijn meestal bob. Over het algemeen zijn de mannen hoger opgeschoten dan in Vlaanderen en meestal in het gezelschap van nog hoger opgeschoten jongeheren als nageslacht.

Er bleek die avond maar één maaltijd beschikbaar in het restaurant: het kerstmenu. Wie het zonder voucher moet stellen, betaalt er de ronde prijs van 38,75 euro voor, alle buffetten (voorgerechten, wok- en tepanyaki-show cooking, met meer dan twintig soorten vlees, vis en groenten en nagerechten in alle kleuren van de regenboog) en daar bovenop frisdranken, wijn, bier, sappen, koffie en thee inbegrepen.

Met het vooruitzicht op zo’n overvloed waren alle restaurantgasten, voor zover ze dat al niet sinds de dag voordien waren, helemaal in kerstschik. Na twee uur kwamen de obers het bestek wegnemen. Dan hadden de Grijze Man en zijn vrouw al lang hun buikje rond gegeten, twee koffies inclusief.

Terug in het hotel keek de receptioniste hen met grote ogen vol ingehouden pret aan: ‘En?’, vroeg ze. ‘Het was geweldig’, antwoordden de Grijze Man en zijn vrouw in koor. Het mooie blonde meisje lachte. Ze zou ook niet mis staan op een poster in de traphall naar de kelder, dacht de Grijze Man. Op de kamer hoorde het koppel wat gedempte geluidsoverlast opstijgen van de parking. De kerstgasten die à volonté hebben genoten van spijs en drank in de “CTORY WOK” stappen nu en masse hun auto in om zich twee kilometer verder in de stille stad te rusten te leggen. Kerstmis was alweer een voltreffer.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, reizen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Met Weekenddesk naar het Golden Tulip Hotel in Alkmaar

  1. leegschrift zegt:

    Zijn de winkels met kerst gesloten, gaat je hart ietsje meer open. Nog een goed nieuw jaar gewenst en veel gesloten winkels maar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s