De Jongerengids

Uitgerekend op de dag van de jeugdbeweging, toen Sven Gatz aan het Centraal-Station in Brussel bij wijze van dankzegging vijfhonderd zelf gebakken gratis pannenkoeken stond uit te delen aan leiders en leden van de acht Vlaamse nationale jeugdbewegingen, sierde deze titel de voorpagina van La Libre Belgique, de meest van Belgische traditie doortrokken krant van het land: Des conseils sexuels aux enfants créent le malaise en Flandre. Of: Seksuele raadgevingen aan kinderen zorgen voor ophef in Vlaanderen.

In werkelijkheid viel in Vlaanderen zowat iedereen bij het lezen van die titel uit de lucht. Welke malaise had de Libre dan wel gevonden? Na enig zoekwerk vond de Grijze Man de steen des aanstoots op bladzijde 36 van de Jongerengids. Dat is een publicatie van de Ambrassade, een Vlaams overheidsorgaan voor informatie aan en ondersteuning van het jeugdwerk. Voor die gids had de Grijze Man al eens namens Sven Gatz een voorwoord geschreven.

De Jongerengids is eigenlijk niet meer dan een infoboekje voor vijfde en zesdeklassers over van alles en nog wat. In dat voorwoord spreekt de minister de tieners aan en merkt hij op dat ze zich misschien en soms vragen stellen waar ze niet direct een antwoord op weten. ‘Dat is heel normaal’, herleest de Grijze Man. ‘Toen ik zo oud was als jij, had ik wel eens hetzelfde probleem.’

Ook bepaalde ouders bleken dus bepaalde problemen te hebben met die Jongerengids. Zij maken zich grote zorgen omdat op bladzijde 36 van die gids de tieners (van 10 tot 12) worden doorverwezen naar de website http://www.allesoverseks.be. Dat is een van de zowat tien sites waar jongeren naar worden doorverwezen in het hoofdstuk “Verliefd”. De gids zelf telt 98 bladzijden en acht hoofdstukken waarin de doelgroep over zowat alles waar ze zich vragen over kunnen stellen betrouwbare en correctie informatie krijgen of ernaar worden doorverwezen via tientallen websites.

De malaise die de Franstalige krant als was het een goddelijke ingeving ontwaarde, sloeg op een protestactie van ouders die een Facebookpagina en een petitie waren gestart, gericht aan de ministers van Jeugd (Gatz), Onderwijs (Hilde Crevits) en Welzijn (Jo Vandeurzen). De Facebookpagina telde vijf dagen na haar oprichting 111 leden. Vreemd genoeg waren er in die tijd wel enkele honderden mails op het algemeen mailadres van het kabinet van Sven Gatz aangekomen. Zou het kunnen dat veel van die klagende ouders niet weten wat Facebook is, durfde de Grijze Man te denken.

Maar wat was er dan mis met die website? Weinig eigenlijk. Behalve dat de site eigenlijk ontwikkeld is voor jongeren vanaf 15 jaar. En dat hij vol tekeningetjes staat van seksuele handelingen, standjes en praktijken die de protesterende ouders over de schreef vonden. Minister Gatz haalde de schouders op. Het is beter jongeren tijdig en correct over seksualiteit voor te lichten dan hen op eigen houtje te laten googelen, verklaarde hij.

De Grijze Man kan het getuigen. Wie googelt, vindt binnen de kortste keren de goorste porno. Maar zelfs al na het doorklikken vanop allesoverseks.be werd zijn pc even door de firewall van de Vlaamse overheid geblokkeerd.

Die tekeningetjes van allesoverseks.be werden meteen op VTM getoond en op krantensites gepubliceerd. En ’s anderendaags doken ze nog eens op in de gedrukte versies van de meeste kranten. Waarbij elk nieuwsmedium van de Vlaamse vrije pers zijn uiterste best had gedaan om origineel uit de hoek te komen, met tekeningetjes van allesoverseks.be dus die nog nergens anders waren vertoond. De journalisten hebben zich geamuseerd, lachte de Grijze Man. Me too, zei een collega van de Grijze Man die anoniem wil blijven.

Enkele dagen later had het ophefmakende schandaal waaraan België bijna ten onder was gegaan ook de Britse tabloïd The Sun gealarmeerd, die de Grijze Man zich nog herinnert van hun naakte Nude Page 3 Girls. Volgens deze Engelse krant kregen in ons land al kinderen van 7 de tekeningen voorgeschoteld. Ach, nog jonger zelfs, schokschouderde de Grijze Man. Met al die vroegrijpe kleuters die tegenwoordig de krant lezen en naar het nieuws kijken. Gelukkig maar dat de Reus van de Bende van Nijvel op het goede moment voor wat verkoeling in de verhitte Belgische media wist te zorgen.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s