OTT*

Een van de spelers in het Vlaamse televisielandschap die de Grijze Man zijn intrede heeft weten maken, is de mediagigant SBS. Van een eigenaarsschema dat Lieven, de adjunct-kabinetschef Media, ooit eens op het whiteboard in Eva’s bureau heeft getekend, heeft de Grijze Man onthouden dat heel wat machtige organisaties in de wereld van de media, zoals Liberty Global, Telenet, Corelio of De Vijver Media, bij SBS wat in de pap hebben te brokken. Of was het omgekeerd?

In elk geval, SBS Belgium is bij de Vlaamse televisiekijkers bekend van de tv-zenders Vier gatz-coveren Vijf. Een uitnodiging van Eva om eens mee de voorjaarspresentatie van SBS bij te wonen, sloeg de Grijze Man niet af, temeer omdat ze daarna nog zouden langslopen op de nieuwjaarsreceptie van de afdeling van Open Vld in Evere. Uit inconfidenties op die receptie vernam de Grijze Man dat die gemeente de alfa en de omega in de politieke macht van het Brussels Gewest herbergt.

De voorjaarspresentatie maakte een grote indruk op de Grijze Man. Dat kwam misschien omdat hij amper televisie kijkt en het de allereerste presentatie van een televisiegroep was die hij had bijgewoond, ofschoon de groep in kwestie in Vlaanderen maar een klein deel van de kijkers naar zich toe weet te trekken. Bovendien werd de show er gestolen door een presentator, Sven De Leijer, en nog wat andere komieken van De Ideale Wereld van Woestijnvis, volgens De Morgen alleen in theorie een onafhankelijk productiehuis. Zij waren net van het scherm van Vier gegooid omdat ze er te weinig kijkers naartoe lokten, maar kwamen nu wel grote sier maken op de voorjaarspresentatie waarmee Vier potentiële adverteerders wilde strikken (alweer volgens De Morgen).

De presentatie van SBS vond plaats in een reusachtige hal van de oude Renault-fabriek in Vilvoorde. Terwijl het buiten vroor dat het kraakte, had SBS in de hal wat doeken opgehangen rond de warmtekanonnen, om de opwarming van de aarde rond Vilvoorde enigszins binnen aanvaardbare grenzen te houden. Tien minuten voor de presentatie afgelopen was, viel de stroom uit. Dat had de Grijze Man wel kunnen voorspellen. In de Renaults waar de Grijze Man vroeger mee reed, liet de elektriciteit het ook regelmatig afweten.

Een minimum aan ernst op de presentatie bleef het publiek, dat op oncomfortabele en onvoldoende vouwstoeltjes moest plaatsnemen, gelukkig bespaard. Behalve in de speech van de CEO van SBS. Van die speech heeft de Grijze Man het meeste onthouden. Hij leerde bijvoorbeeld dat SBS investeert in een OTT-platform. “Wat is OTT?”, vroeg de Grijze Man aan Eva, die naast hem naar de toespraak stond te luisteren en gelijktijdig aan het sms’sen was met de woordvoerder van de VRT én die van de minister-president, een van haar specialisaties. Ze kon even niet op het juiste antwoord komen en vroeg het dan maar aan Helena, een van haar vriendinnen, van wie ze op dergelijke evenementen wel altijd enkele exemplaren tegen het lijf loopt. “Over the top, wist zij met een adembenemende en tegelijk zelfbewuste glimlach te melden. Maar daarmee was de Grijze Man nog geen wijzere man.

De show werd besloten met een prachtig liedje van Lara Chedraoui en haar Intergalactic Lovers. “Delay”, heette het, zo ontdekte de Grijze Man de dag nadien op YouTube. Tegelijk wandelend op het enorme scherm en zingend met haar band op het podium eronder, maakte Lara iedereen welgezind, hongerig en dorstig tegelijk. Wat een warme show, die je zo’n goed gevoel geeft. Zo werd de avond intelligent samengevat door Carolina, een andere blonde vriendin van Eva die bekendstaat voor haar diepgaande kennis van Mediazaken. Pas op de receptie, tussen de exquise hapjes en drankjes, adverteerders, mediabazen, CEO’s, journalisten, BV’s, mooie mannen en vrouwen en twee leden van de Commissie Media van het Vlaams Parlement, begreep de Grijze Man eindelijk dat een warm gevoel brengen net het ware opzet was van het hippe evenement.

De Grijze Man liet Eva en haar vriendinnen op de receptie staan voor de twee parlementsleden. Ze bespraken de commotie die was gerezen over de geplande reis van de commissie Media naar Las Vegas en San Francisco. Ze wisten toen nog niet dat hun commissie die reis twee dagen later zou annuleren. “Het Uitgebreid Bureau vindt onze reis onvoldoende gestoffeerd en beargumenteerd”, zei de ene vertegenwoordiger van het volk tegen de andere. “Tenminste toch het luik San Francisco”, verbeterde de tweede. “Misschien kan de commissie vooraleer naar Amerika te gaan, eerst eens voltallig naar de voorjaarspresentatie van SBS komen”, stelde de Grijze Man voor. “Of investeren in een OTT-platform?”

*In juni 2016 verscheen van minister Sven Gatz “Over de media heb ik niets te zeggen”, een boek over media, met vele medewerkers van een hoog niveau. Elk hoofdstuk van Sven Gatz in dat boek, wordt besloten met een column van De Grijze Man. Bovenstaande column volgt op het tweede hoofdstuk, “D’r zit ’n probleem in het media-ecosysteem”. Het boek is uitgegeven bij Van Halewyck en voor € 16 verkrijgbaar in de boekhandel.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s