Hop naar de zytholoog!

Ze hangen al met hun armen op de rand gesteund uit te hijgen in de zwemvijver wanneer hij ook zoals de anderen uitzonderlijk, voor de veiligheid, met zijn fiets op de speciale editie van de dinsdagavondclub arriveert. Een van zijn vrienden zwemt traag als een nijlpaard en met een zwembroek die van achter te groot en van voor te klein is de lengte van de koele vijver over. Wat is dat met die zwembroeken, vraagt de Grijze Man zich af. De ene draagt er een uit opa’s tijd, de andere paradeert als een bok op een berg met het hipste streepjesmodel. Allemaal torsen ze wel een min of meer afgetekende bierbuik. We hebben al een titel voor uw volgende blog, roept de grapjurk naar de Grijze Man, nog voor hij kans ziet ook in het water te duiken: hop naar de zytholoog!

De activiteit van de avond bestaat uit een gratis etentje en een consultatie van de zytholoog. Een van de mannen in de vijver is genoemd naar de beste drankenhandel van Haacht. Hij heeft zijn vrienden een festijn voorbereid ter gelegenheid van zijn 53ste verjaardag. Die weten op dat ogenblik nog niet hoezeer ze straks met volle teugen en al hun zintuigen zullen genieten.

Eerst drinken ze enkele kleine duvels uit een magnumfles of viijf en enkelen een pintje, bij een heerlijk dipsausje van pesto van rucola uit de tuin en parmezaanse kaas. Daarop volgt een stevig zomers slaatje met groene groenten, geitenkaas en spek of kippenreepjes. Twee vrienden kloppen op hun kin. De ene omdat hij beweert allergisch te zijn voor groene groenten, de andere omdat hij geen kaas kan ruiken. Gelukkig lust iedereen bier, zeker met maten. Er is een uitzondering: de ouderdomsdeken. Maar zelfs die houdt zich voor deze speciale gelegenheid niet aan zijn status van geheelonthouder, zoals een ander voor enkele minuten een jarenlange periode als niet-roker onderbreekt.

De zytholoog, die visitekaartjes uitdeelt van Hops@Home, staat voor een zware opdracht. Niet alleen omdat er grote bierkenners onder de vrienden zijn. Ook omdat sommigen in bierzaken uit een speciaal hout zijn gesneden. Een bioloog die actief is in de voedingsindustrie moet je bijvoorbeeld over brouwen niet teveel blaasjes proberen wijsmaken. En als de Grijze Man laat vallen dat hij voor de gekende cultuurbarbaar en bierkoning Sven Gatz werkt, krijgt de zytholoog als bij toverslag last van klamme handjes. Of dat meent de Grijze Man toch op te merken.

Ze beginnen met een uiterst zure gueuze, de Oude Gueuze van Hanssens (6%). De man die hanssensgeen kaas lust, laat staan de blauwe schimmelkaas die volgens de zytholoog uitstekend bij de Hanssens past, zegt dat het bier precies niet naar water smaakt. Iemand anders, die even zijn familienaam was vergeten, voegt daar aan toe dat hij niet zo van gueuze houdt. Allé en dat voor een Boon, zegt de grapjas.

Bij het eerste bier worden de proefpapieren nog consciëntieus ingevuld en geeft de zytholoog omstandig technische uitleg over het brouwproces, dat kort samengevat een kwestie van koken blijkt. Maar toch, bier brouwen is volgens de kenner veel moeilijker dan wijn maken. Bovendien verwacht de consument van de brouwer steeds dezelfde pils, terwijl hij van de wijnbouwer accepteert dat de bordeaux het ene jaar beter is dan het andere.

Tijdens het proeven van het tweede bier, de Liefmans Goudenband (8%), arriveert de laatkomer. Die moet eerst even zwemmen, want met zijn pillen mag hij toch niet teveel bier drinken. Volgens de Grijze Man, die het zwarte foedraal van zijn smartphone naast het proefglas houdt, is de kleur zwart. De zytholoog corrigeert hem: zwart zou ik als kleur houden voor een stout. Ja, zo is het wel gemakkelijk, denkt de Grijze Man. En alsof de zytholoog zijn gedachten raadt, corrigeert hij zich: ja maar, een proeverij is altijd persoonlijk natuurlijk. Ahwel, antwoordt de Grijze Man, dan ruik ik poepegatjes en karamel. En zijn broer ruikt kers, nog een ander zoethout en een vierde appel. Punt gemaakt. Bier proeven is eigenlijk niet moeilijker dan wat slokjes drinken, slikken en uit je mond lullen.

Als het derde bier uit de koelkast wordt gehaald, de Saint-Feuillien Grand Cru (9,5%), kondigt de geheelonthouder aan dat hij niet meer mee doet. Allé toe nu, wees eens wat sociaal, vraagt een van de mannen. Nee nee, antwoordt hij, ik ben al twee keer sociaal geweest. De zytholoog leert hen een truukje om uit te vissen of er een schuimstabilisator in een bier zit, een kunstmatig middel om het schuim goed te conserveren. Als je wat schuim op je vinger doet en dat uitwrijft op de rug van je hand en eraan ruikt, weet je het. Als het naar een koperen muntje ruikt, zit er schuimstabilisator in. Dat kunnen ze beamen. Behalve degenen die zich net met antimuggenspul hebben ingesmeerd.

Het volgende bier is een voorbeeld van een versneden bier, legt de zytholoog uit. De Vicaris (7%) is een combinatie van een tripel en een gueuze. In het bier wordt het fruitige van de gueuze wat meer naar boven gehaald door de triple. Of zoiets maar dan omgekeerd. Ik vind het vis noch vlees, zegt de man die als chef met wildschotels op het mannenweekend de sterkste culinaire reputatie geniet. Kattenpis, geeft de man die geen kaas lust hem gelijk. Om de kleur van het bier te bepalen, is het inmiddels te donker geworden. Laat staan om nog proefnotities te maken.

Tijd voor een vijfde biertje, een voltreffer: de Koeketiene (8,5%) omschrijft de zytholoog biersamenals een fruitig bier, een duidelijke triple maar een waarin je geen banaan ruikt. Met hun neus in het bier ruiken ze weer van alles: mandarijn, sinaas, abrikoos, gedroogd of niet, koriander, maar inderdaad geen banaan. Het gaat nu snel, want het bier zit ook al flink in het hoofd. Nog even een vlugge duik in het duistere water en dan komt het laatste bier op tafel, een Piccolo (8,5%). De tijm en oregano in dit sterk gekruid bier kunnen zelfs na veel te veel glaasjes op om te rijden, niemand ontgaan. Zeer geschikt om te serveren bij een barbecue of bij lam. Een tip voor het eten bij de volgende consultatie bij de zytholoog. Heeft er nog iemand, naast een superdeluxe barbecuestel, ook nog een zwembad?

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, Haacht, vriendschap, vrije tijd en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s