Op de Boekenbeurs

Na een tijdje ondergedoken te hebben geleefd voor de toorn van enkele woordvoerders, is de Grijze Man opnieuw boven water gekomen. Op de Boekenbeurs, waar hij samen werd gezien met Sven Gatz. Of omgekeerd.


Die minister Gatz, de auteur van Bekentenissen van een cultuurbarbaar, was namelijk ingegaan op de uitnodiging van zijn uitgeefster Lut. Ze had hem gevraagd of hij niet wat tijd in zijn drukke agenda kon vrij maken om op het jaarlijkse boekenfeest in Antwerpen zijn jongste pennenvrucht te komen signeren. Hoe kon de minister zo’n vraag weigeren van een vrouw die hij in zijn toespraak bij de opening van de beurs nog in dezelfde adem als André Van Halewyck had omschreven als “een legendarisch duo in de uitgeverswereld”. En de Grijze Man, altijd op zoek naar een sterk verhaal, wou dat spektakel ook wel eens zien.

De signeersessies van de minister waren volgens de Grijze Man een stuk minder legendarisch dan zijn uitgeefster. Hoeveel boeken Sven Gatz juist verzocht werd met zijn handtekening te sieren, heeft hij niet geteld. Maar het waren er minder dan de auteur van Selfie, die op de omslag wordt omschreven als Vlaanderens sympathiekste schurk. Het waren er ook minder dan de auteur van IJsboerke, roomijs en renners, een met een nog altijd herkenbaar schermgezicht geboetseerd gepensioneerd sportjournalist van de VRT en woordvoerder van VTM, die sinds enkele jaren zijn vrije tijd opvult met schrijven en gemeenteraadslid spelen voor de CD&V in Zaventem.

Toch hebben de Grijze Man en de minister zich niet verveeld. Gezeten op een barkrukje achter een leeslampje, keken ze frank terug naar de vele passanten op jacht naar BV’s. Gefezel en gegluur en gemonkel. Een knappe jonge vrouw die waarschijnlijk ooit nog schaars gekleed in de P-Magazine had gestaan, keerde zich met haar hand tegen haar wang om naar haar alleen nog jong geklede moeder. De Grijze Man las haar lippen en meende te verstaan: zeg eens, wie is die Jommekeskop naast de Grijze Man ook al weer?

De mensen die op de Boekenbeurs geen boeken kopen maar signeren, voelen zich een beetje zoals de gekooide dieren in de zoo van Antwerpen. Die vinden het namelijk ook razend leerrijk om naar de mensen te kijken die hen aanstaren. Maar een signeerder die minister is, besloot de Grijze Man na een tijdje, blijkt op de Boekenzoo toch een beetje de koning der dieren. Er gaat haast geen moment voorbij of de minister wordt lastig gevallen door mensen met de vreemdste verzoeken, vragen of verhalen.

Meisjes met puistjes en af en toe een norse huisvader komen schuchter dan wel uit de hoogte vragen of ze met de minister op de foto mogen. Iemand die eerst om geheimhouding verzoekt, licht zijn lumineus idee toe om een nieuw bier op de markt te brengen. Een dikke man met een ruige baard vertelt dat hij vorige week woensdag om half zeven de slechtste seks van zijn leven heeft gehad. Een andere legendarische uitgever komt van gedachten wisselen over de zoektocht naar een geschikte CEO voor de VRT. Moest er nog iemand om geld komen vragen, denkt de Grijze Man, er zou geen verschil meer bestaan tussen de Boekenbeurs en het kabinet waar de minister gewoonlijk zijn audiënties houdt.

Op zeker moment valt het de Grijze Man op dat er zich een zwellende, amorfe groep aan het vormen is in de buurt van een auteur die enkele meters links van de minister signeert. Meer dan gemiddeld zijn deze vreemde eenden in de boekenbijt gehuld in het paars. Even later komt Lut aanlopen met van die paaltjes waaraan een lint hangt om een wachtrij te markeren. Een veiligheidsagent van DMG helpt de volkstoeloop mee in goede banen leiden. Als de paaltjes zijn klaargezet, heeft zich in een wip een rij van vijftig meter gevormd, langer dan de rij voor de Marc De Bel en drie man dik. Plots gaat een gejoel en applaus door de rangen.

Daar komen ze aangewandeld, de helden op wie de mensen in het paars blijkbaar stondenCarnaval op 't Kiel te wachten: vier voetballers van Beerschot (KFCO Beerschot Wilrijk)! Aangevoerd door Hernan Losada en bestuurder Walter Damen! Ze komen een boek van ene Danny Geerts mee signeren!

Nu kijkt ook de voetballiefhebber in Sven Gatz op. Twee dagen eerder zat de minister naast die Geerts. Hij is de auteur van de bestseller Carnaval op ’t Kiel, over de turbulente geschiedenis van de (volgens sommigen weliswaar op één na) belangrijkste club van ’t Stad. Twee dagen eerder was de Grijze Man getuige van een indringend gesprek tussen de minister en de auteur-huisjournalist van de Ratten. Ze haalden oude gloriën van Beerschot en RWDM uit de gracht. Ze dromen allebei van hetzelfde, maar over een andere club: dat Beerschot en RWDM snel terug in de Jupiler League mogen aantreden.

Inmiddels is ook ATV en de Antwerpse verzamelde pers opgedaagd om de stormloop voor Carnaval op ’t Kiel te boekstaven. Beerschot, passie en trots, leest de Grijze Man op paarse sweaters alom. Hij draait zich naar zijn baas. Misschien moeten wij eens een boek schrijven over RWDM?

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, literatuur, media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s