Den Os

Afdelingen van politieke partijen organiseren eetfestijnen bij de vleet: mosselsoupers, steakdagen, stoofvlees met frieten, visetentjes. Het allerbeste eetfestijn, zo beweert althans een ervaringsdeskundige sinds haar kleutertijd als zijn dochter, vond onlangs voor de 28ste keer plaats in de Omnisporthal van Evere: de Os van Vanhengel.

Het is voor het eerst dat ik zelf naar den Os ga, vooral om van het gezaag van de dochter af te zijn. Al ben ik natuurlijk ook wel nieuwsgierig. Mijn vrouw gaat mee. We nemen de bus tot aan Evere Oud Kapelleke. Van daar is het nog een kwartiertje wandelen in het nog aangename oktoberzonnetje.

Na tien minuten stappen is Greet ongerust of we nog wel juist lopen. ‘Wacht even’, zegt ze, uitnodiging Os‘ik zal eens testen of ze hier nog Nederlands spreken.’ Het eerste koppel dat we kruisen, heeft prijs. ‘Waar is de Omnisporthal hier ergens?’, vraagt ze. ‘Aha’, antwoordt de man in het Nederlands met een licht Brussels accent, ‘gaan jullie ook naar de Oskes? Gewoon hier oversteken en daar naar rechts. Tussen de bomen zie je dan wel waar je moet zijn. Zeg de Guy maar dat wij ook komen, maar we gaan eerst op staminee nog ene drinken.’

Voila, daarmee is het Nederlands in Evere weer gered. Wat verder is het al aanschuiven om de Omnisporthal te betreden. Guy Vanhengel wacht al zijn gasten persoonlijk op. Iedereen moet mee op de foto met de populairste Vlaamse politicus van het hele tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad, bestaande uit 19 gemeenten die zich in Vlaanderen allemaal stad zouden noemen. Populaire Guy wringt zich in bochten om elke gezelschap een originele foto te bezorgen. Wie zijn naam en adres op een papiertje invult, krijgt de foto thuis opgestuurd. Als het onze beurt is, wacht ons een viriele handdruk en een stevige knuffel.

Wat verder dan de minister staat zijn kabinetschef Marc, een oude bekende, ook vriendelijk te glunderen. En nog andere medewerkers van de minister schudden me gretig de hand. De Omnisporthal loopt stilaan helemaal vol. De vrouw van Guy legt uit hoe den Os in elkaar steekt. Drank koop je met drankkaarten, behalve als het flessen wijn of champagne zijn. Met je eetkaart kan je langs twee ingangen een buffetruimte in. Daar geef je je kaart af en je krijgt een ander ticket om nog een tweede keer te kunnen toetasten. Op het einde van een uitgebreid koud buffet, afgeboord met een zestal sausjes, bereik je de plaats waar alles om draait: den Os, weliswaar versneden plakken rosbief, met een cuisson naar keuze. Ernaast staat een grote ketel met een pollepel om het sausje royaal toe te kunnen voegen. Het recept is naar verluidt geheim.

Tijdens het eten animeert een dj de gasten met in het geroezemoes bijna onhoorbare muziek en vele meldingen over de belangrijke mensen die de zaal binnen komen, die wel goed verstaanbaar door de boxen schallen. Zelfs de directeur van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt zo bijvoorbeeld verwelkomd, net zoals ongeveer alle Open Vld-parlementairen uit het Brussels Gewest, burgemeesters en schepenen, ministers en staatssecretarissen. Ook minister van Cultuur Sven Gatz zakt na een lange autorit van Den Haag, waar hij een tentoonstelling is gaan openen, nog laat op de avond naar Evere af. Ook van andere partijen komen er veel mandatarissen langs.

Guy Vanhengel blijft de hele avond postvatten aan de ingang. Eerst om mensen te verwelkomen en na een tijd ook al om mensen die voldaan vertrekken, uit te wuiven. Zijn Os aan ’t Spit is niet aan hem besteed. Tussendoor steekt hij een sandwich met kaas achter de kiezen, verklapt zijn dochter.

Als Greet en ik terug naar Haacht vertrekken, heeft Guy als fan van mijn blog nog goede raad: ‘blijven gaan! We zijn toch liberalen!’ Dan vraagt hij wat ik van zijn Os vond. ‘Een geweldig eetfestijn’, zeg ik. ‘Weet je dat hier 120 man aan het werk is?’, vertelt hij. Dat is een indrukwekkend aantal. Chapeau als een politicus zoveel vrijwilligers voor zijn eetfeest kan mobiliseren, al 28 jaar dus. Al zijn er tegenwoordig wel wat Chinese vrijwilligers bij, vermoed ik. Maar toch, die 240 handen hebben ervoor gezorgd dat Den Os meer dan 800 magen heeft gevuld, de meesten tot twee keer toe. Faut le faire, zeggen de Vlaamse Brusselaars op staminee.

Dit bericht werd geplaatst in Brussel, politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s