Woordvoerders

Het politieke werkjaar voor de Vlaamse regering is op gang geschoten met de septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois. Na afloop van het debat over de plannen van de Vlaamse regering, vond nog een drink plaats voor de woordvoerders en persmedewerkers van de ministers.

Het was niet de woordvoerder van de minister-president die zijn collega’s uitnodigde, maar die van minister Weyts. Zo’n constructieve poging om de banden onder de perscellen wat nauwer aan te halen, wilde de Grijze Man met zijn aanwezigheid wel ondersteunen. De gastheer was zijn warme flamboyante zelf, flesje bier vast in de hand. De tafels stonden vol zoutjes, gekoelde biertjes en wijnen. In de koelkast lagen zelfs nog enkele smoothies.

Groepsfoto-regeringOok de woordvoerder van de minister-president, die hier wordt omschreven als de Empie, is al aanwezig. Hij komt wat amechtiger uit de hoek, maar compenseert dat ruim door veel goede wil uit te stralen. Het was een saai debat, oordeelt hij over de werkzaamheden in het Vlaams Parlement die net tot een einde zijn gekomen, met zijn enorme ervaring van dertien maanden vol welgevulde dagen in de Vlaamse regering op de teller. Hij werkte voordien in de Kamer, daar gaat het er wel even anders aan toe! Maar Bart Somers was met verve de beste spreker, heeft hij onthouden.

Wat later komt ook de allerbeminnelijkste en bescheiden glimlachende delegatie van het kabinet Muyters het N-VA-team versterken. Het kabinet van Hilde Crevits is dan al op volle perskracht vertegenwoordigd met drie medewerkers die kundig zijn in het etaleren van politieke slimmigheid en gezond verstand.

De meeste mannen drinken bier uit het flesje. De pinten schuiven snel, maar lang niet zo snel als bij een peloton para’s in opleiding dat na een maand eindelijk naar de kantine mag. Enkele N-VA-‘ers hebben zich op een jaar tijd al wel goed leren in te leven in een andere karaktertrek van de para’s: het zelfvertrouwen van zich de sterkste te weten, breekt willens nillens uit hun poriën.

Zo voelen zich zo sterk dat ze elkaar alvast wat beginnen plagen, mannen ondereen houden wel van zo’n pretjes. Als een woordvoerder zich even enkele meters verwijdert om met een journalist te bellen, belt een andere hem ook op, om eens te zien of hij wel echt met een journalist aan het bellen is of gewoon doet alsof om zich belangrijk voor te doen. Kijk, kijk, zegt de beller over de gebelde, hij weet niet eens wat hij moet doen als hij een tweede lijn ontvangt!

De woordvoerder van de Empie klapt wat uit de biecht over de begrotingsnachten van het afgelopen weekend. Alsof het een straf verhaal betreft, vertrouwt hij de rest toe dat de delegatie van Open Vld in het kleine vergaderzaaltje op de derde verdieping van het kabinet van de minister-president pizza met rode wijn liet aanrukken. Of dat het stinkt als mensen zo lang elkaar moeten uitzweten. Of dat er op de wekelijkse vergadering van de kabinetschefs op donderdagmiddag, telkens zo’n lekkere maaltijden worden geserveerd. Wij zouden dat ook eens moeten doen, verzucht hij. O, zegt de Grijze Man, die zich andere tijden herinnert op het Martelaarsplein, vroeger gebeurde zoiets ook regelmatig voor de woordvoerders. Het hangt er gewoon van af of de woordvoerder van de Empie daarvoor een initiatief neemt.

Als er al enkele flesjes bier zijn geledigd, arriveert ook woordvoerder Eva, de collega van de Grijze Man. Onderwijl lurkend aan hun flesjes krijgt ze meteen alle aandacht van de aanwezige alfamannetjes. Het is Vanhengel hier, Vanhengel daar, Vanhengel overal, de woordvoerster van Sven Gatz lijkt wel een boksbal. Maar ze weert zich. En Eva krijgt een smoothie, persoonlijk uit de koelkast opgediept door de gastheer.

Zijn initiatief wordt door alle aanwezigen op prijs gesteld. Het verdient herhaling, op gezette tijden, daarover zijn ze het sneller eens dan hun ministers over de begroting. Maar waar blijven de afwezigen? Waar is de perscel van Joke Schauvliege? Van Jo Vandeurzen? Van Annemie Turtelboom? Van Liesbeth Homans? Vooral de CD&V laat het blijkbaar afweten, merkt de Grijze Man op. Misschien moeten de perscellen van de coalitiepartner met de naar verhouding meeste afwezigen de volgende drink organiseren? Om te tonen dat ze er ook graag bij horen.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s