Terug van weg geweest

Er was niets veranderd en toch is er veel gebeurd. Na een deugddoende vakantie ver van de doldraaiende wereld van politiek, media en cultuur in de bergen van Corsica, is de Grijze Man weer aan het werk gegaan.

Hij had gedacht dat de setting van de bureaus op de perscel al zou veranderd zijn. Die herschikking was al vóór de vakantie van de Grijze Man beslist. Woordvoerster Eva zou verhuizen naar een aparte bureau, door een binnendeur gescheiden. Maar die deur moet openblijven, lachte ze, dat ik jullie wat in de gaten kan houden.

Ziggy en de Grijze Man zouden met z’n tweetjes hun ruime kantoor onder elkaar verdelen, zij het dat er wel weer een leestafeltje voor de kranten bij zou komen. Maar neen, de bureaus staan nog net als vroeger geschikt. Voor de verhuizing is het wachten op de technische hulp van het Agentschap Facilitair Management of zo, bevoegd om met vakkennis bureaus te demonteren en monteren.

Zijn collega’s hebben de Grijze Man een hartelijk welkom bereid. Ze hebben de Grijze Man gemist, zeggen ze. Hij hen niet. Eigenlijk had hij het helemaal naar zijn zin, daar in de bergen met zijn dochters en meestal zonder gsm-bereik. Zelfs zonder iets doodgewoons als elektriciteit, wat het onmogelijk maakt om de gsm op te laden. Maar hoewel hij hen niet gemist heeft, is de Grijze Man door de vele warme woorden blij weer met zijn goede collega’s aan de slag te kunnen gaan. Zelfs de minister komt speciaal langs om de Grijze Man te verwelkomen.

Ze hebben het druk gehad, zeggen ze. En ze zeggen het zonder een zweem van verwijt inperscel hun stem, waarvoor de Grijze Man hen bewondert. Dat ze het druk hebben gehad, wil de Grijze Man trouwens best geloven. Op een kabinet is het altijd druk. Het is er zelfs druk als het niet druk is. Desnoods jagen de collega’s elkaar gewoon op en maken ze het lekker druk. Desnoods draait een of andere chef de duimschroeven wat aan. Bovendien moeten er altijd deadlines gehaald worden. Elke dag vinden er meetings plaats over strovuren die een week, soms al een dag later, volslagen irrelevant blijken te zijn.

Maar we hebben het echt wel druk gehad, zeggen ze nog eens. Tja, het nieuws staat nooit stil, weet de Grijze Man. Hij heeft intussen al gelezen waarmee de perscel het zo druk hebben gehad. De discussie over de cultuursubsidies. Een debatje over de stijgende prijzen voor culturele manifestaties. Een lek over de transformatie van de VRT die banen zal kosten. Geruzie over het kindergeld van vluchtelingen waarover volgens een raadgever de minister van Jeugd wel eens zou kunnen worden gevat.

De collega’s hebben ook nog de handen vol gehad met de organisatie van het Burgerkabinet in het Vlaams Parlement. Die een verdiende pluim kreeg van de minister. Ze hebben de uitreiking van enkele Vlaamse cultuurprijzen met de administratie mee begeleid. De Grijze Man heeft vast nog een en ander over het hoofd gezien. De rest van het kabinet heeft het al even druk, of misschien zelfs nog drukker: beleidsbrieven opstellen, onderhandelingen over de begroting, beleidsinitiatieven voorbereiden en uitwerken. De Grijze Man bespeurt hier en daar al sporen van wrevel en ergernis.

Wie ook tevreden was met de terugkeer van de Grijze Man, was Gunter, zijn vervanger. Hij moest bovenop zijn gewone (in het kabinetsjargon: reguliere) arbeid ook de speechen van de minister erbij nemen. Een zware extra taak die hij uitstekend heeft uitgevoerd en waarvoor de Grijze Man hem heel dankbaar is.

Na wat geurige koffies van het Nespresso-apparaat naast de perscel, stapt de Grijze Man opnieuw zelf in de tredmolen. De eerste dag blijft zijn productie aan de bescheiden kant: een toespraakje ter gelegenheid van de 14de Gildedag van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden, zondag aanstaande in Leuven.

De eerste dag mist hij de verdwenen stressbal van de persdienst nog niet. Maar ’s anderendaags kijkt hij eens wat aandachtiger naar de agenda van de volgende week. Is die stressbal trouwens al terug opgedoken, vraagt hij aan Ziggy.

Dit bericht werd geplaatst in De Grijze Man, politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s