Onderworpen

Hoe zou het leven zijn in een democratische staat waar een moslimpartij de verkiezingen wint en op een democratische manier de macht verwerft? Op die vraag heeft Michel Houellebecq zijn verbeelding losgelaten. In Onderworpen (Soumission), een roman van dik 230 bladzijden, schildert hij een tableau van Frankrijk dat in 2022 een moslimpresident krijgt die luistert naar de naam Mohammed Abbas.

De weg naar de macht voor de Moslimbroeders van Frankrijk verloopt via het communicerende vat met de socialisten. In de eerste ronde van de verkiezingen klopt Abbas met 22% van de stemmen nipt de Parti Socialiste. Omdat het Front National de grote overwinnaar is met 34%, worden de socialisten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen uitgerangeerd. Door het grote succes van het FN speelt gematigd rechts in Frankrijk al wat langer een ondergeschikte rol.

Tussen de eerste en de tweede ronde breken rellen uit. Het joodse vriendinnetje van het hoofdpersonage uit de roman, een alcoholverslaafde en uitgebluste literatuurprofessor aan de Sorbonne in Parijs, vlucht alvast naar Israël. Wat niemand had gedacht, gebeurt: gematigd rechts en de socialisten, die willen vermijden dat het FN Frankrijk in handen krijgt, roepen hun kiezers op voor de Moslimbroeders te stemmen. Ze sluiten een akkoord over een regeringsdeelname.

Op de verkiezingsdag van de tweede ronde verhinderen relschoppers in een aantal bureausHouellebecq Onderworpen de stemming. De verkiezing wordt een week uitgesteld. Met het leger als waakhond aan de stembureaus wint de moslimpartij zoals verwacht het pleit. Een socialist mag de marionettenpremier van Abbas worden. Hoewel er even wordt gevreesd voor een burgeroorlog, stabiliseert het land opnieuw.

De islamisering van Frankrijk lijkt door de blik van het hoofdpersonage zonder al te grote schokken te verlopen. De criminaliteit daalt spectaculair. Het gezin wordt opnieuw de hoeksteen van de samenleving. Aan de Sorbonne is geen plaats meer voor vrouwelijke professoren en ook niet voor proffen die niet-moslim zijn. Onze professor wordt ontslagen maar met een heel gunstige gouden handdruk.

Heel wat leden van de intellectuele elite rond de hoofdfiguur bekeren zich echter vlotjes tot de islam om hun job te behouden. Dankzij Saoedische petrodollars genieten de proffen die blijven van een sterke financiële en maatschappelijke opwaardering. De invoering van de polygamie laat de elite toe te pronken met maximaal vier soms piepjonge schonen.

De lezer verneemt in de roman niets over mogelijk protest tegen het terugschroeven van zowat alle rechten waarvoor de vrouwenbeweging decennia heeft gestreden. De lezer verneemt evenmin iets over de gevolgen van de islamisering voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, over hoe homo’s of joden worden behandeld, of er iets verandert aan het juridisch of politiek systeem, etc. Zo’n zaken lijkt de hoofdfiguur van Houellebecq niet te interesseren of ze vangen alleszins zijn aandacht niet.

We lezen wel dat het nieuwe regime elders in Europa navolging kent. In andere staten als Nederland of Duitsland komen moslimpartijen in coalitieregeringen. In het door communautaire twisten verscheurde België komen de Vlaamse en Waalse moslimpartijen aan een meerderheid en brengen ze een pacificatie tot stand dankzij het cement van hun geloof.

De Noord-Afrikaanse landen treden toe tot de EU, die ook gesprekken begint met Egypte, Libanon, Syrië. Abbas wordt al vergeleken met de Romeinse keizer Augustus. Hij bereidt een ontwerp van richtlijn voor om het Europees Parlement te verhuizen naar Athene en de Commissie naar Rome.

De ontslagen professor wordt al gauw op subtiele wijze aangemaand zijn job terug op te nemen, zeg maar: zich te bekeren. Als hij zich in het schitterende historische pand van professor Rediger, een van de intellectuele bekeerlingen die nu de dienst uitmaken in de Sorbonne, laat overtuigen om moslim te worden, gaat dit zelfs gepaard met het drinken van verschillende glazen uitstekende Meursault.

Zich bekeren doen de professor en zijn collega’s niet omdat ze gevallen zijn voor de heilsleer van de islam, maar uit opportunisme, om hun job te behouden, hun loon te zien verdubbelen, hun status te verhogen en uitzicht te krijgen op een polygaam huwelijk met enkele beeldschone maagden.

In het islamitische Frankrijk van 2022 lijkt niet de vrijheid van de mens het slachtoffer, maar de vrijheid van de vrouw. Al lijkt het wel een vrije keuze van de vrouwen om zich terug te trekken uit het beroepsleven. Want we lezen dat, mede dankzij een substantiële verhoging van de kinderbijslag, de vrouwen massaal terugkeren naar de haard, waardoor de werkloosheid in ijltempo wegsmelt. Zoals het woord islam overgave en onderwerping betekent, horen we de bekeerde moslimelite beweren dat een mens, en in eerste instantie een vrouw, pas gelukkig is als zij zich onderwerpt.

Vinden de nieuwe machthebbers dan dat vrouwen minderwaardig zijn? Integendeel, legt professor Rediger geduldig uit: ‘Als de menselijke soort ook maar een klein beetje tot evolueren in staat is, komt dat door niets anders dan door het intellectuele aanpassingsvermogen van de vrouw. De man is volstrekt onopvoedbaar. Of hij nu een taalfilosoof, een wiskundige of een componist van seriële muziek is, hij zal zijn voortplantingskeuzes altijd, onverbiddelijk, baseren op zuiver fysieke criteria, die al millennia lang onveranderd zijn gebleven.’

Houellebecq stemt met deze roman alweer tot nadenken. Niet alleen over de islam en hoe die in het democratische Europa zou kunnen evolueren, maar vooral over het gemak waarmee mensen zich aanpassen en hun waarden en normen omgooien als het hun goed uitkomt.

Dit bericht werd geplaatst in literatuur, politiek, samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s