Chocoladen kunst

Dat ons landje bekendstaat voor zijn bier, weet de Grijze Man al lang. Het is niet ons enige lekkere visitekaartje. Ons land staat ook bekend om zijn chocolade, hoewel de grondstof daarvoor in onze contreien niet zo weelderig groeit.

Op het moment dat zijn baas met Fabienne en Ziggy een bierproeverij voor Kom Op Tegen Kanker voorbereidt, besluit de Grijze Man zijn blik eens op chocolade te richten. Want voor de gelegenheid om bier te drinken voor het goede doel, moest hij zich spijtig genoeg verontschuldigen.

IMG_0847

Corné Port-Royal

Met de paasklokken in aantocht laat hij daarom op weg naar zijn werk de lens van zijn smartphone rusten op de etalages van de luxueuze chocolatiers in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Traditie, exclusiviteit, art nouveau en een vleugje innovatie strijden er om de gunst van de toerist met zware beurs.

De prijs voor de mooiste creatie geeft de Grijze Man aan het ei van Corné Port-Royal dat aan een poppenhuis doet denken. De banketbakker Maurice Corné schreef in 1935 geschiedenis met zijn creatie van de ‘manon sucré’, een praline die het smeuïge van slagroom combineert met het krokante van nougatine en het bittere van walnoten. De praline, die volgens de website van Corné deel uitmaakt van het Belgisch erfgoed, wordt tot vandaag met ambachtelijke hand vervaardigd.

Pierre Marcolini

Pierre Marcolini

Stijlvolle vernieuwing levert Pierre Marcolini met zijn reeks Easter Dolls, een soort Russische poppetjes maar dan kunstig met gekleurde stippen versierd. Deze Marcolini was wereldkampioen in de Banketbakkerij in 1995 in Lyon. Hij heeft verschillende vestigingen in Brussel maar ook in wereldsteden als Londen, New York, Koeweit City, Parijs, Nagoya of Knokke. Soms, als Fabienne in een gulle bui is, smult de Grijze Man op zijn bureau van kleine Marcolini-chocolaatjes met zoute korreltjes bij de koffie.

Meert

Meert

Een mooie, eenvoudige luchtballon prijkt bij Meert, een zaak met een geschiedenis die teruggaat naar 1761 in Lille. Deze Meert is naar eigen zeggen de eerste officiële hofleverancier van koning Leopold I en de uitvinder van de vanillewafel. De Grijze Man leest het met enige argwaan op internet.

In de etalage van Mary valt de Grijze Man voor een mooi gestileerde klok. Mary Delluc stampte als chocolatière ook een heel imperium uit de grond. Ze was zo gepassioneerd, dat ze heel haar leven als kunstenares en gastronome in haar ateliers en winkels in art deco-stijl doorbracht en nooit aan een man geraakte maar wel de drapering, symbool van de vrouwelijkheid, herhaalt in al haar zaken en tot in elke ballotin, met behulp van zijdepapier voorzichtig geplooid en in de doos gelegd.

Mary

Mary

Wat de fine fleur van onze chocolademakers toch allemaal bedenkt om het verhaal rond de pralines te vermarkten, dacht de Grijze Man terwijl hij in gedachten verzonken de winkels van Neuhaus en Leonidas voorbij wandelde. Chocolade is kunst, mijmert hij. Lekkere kunst. Hier te lande te bewonderen in musea in Brussel, Brugge en zelfs Antwerpen. Maar bier is ook kunst. En bier levert doorgaans betere inspiratie op.

Dit bericht werd geplaatst in Brussel, De Grijze Man, kunst en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s