Bloggers ondereen

Achter deze blog van WordPress zit, onzichtbaar voor u tenzij u mijn paswoord hebt gehackt, een backoffice die ik nodig heb om blogposts te schrijven en prentjes te zoeken en alles dan in een aangename vorm op de virtuele wereld los te laten. WordPress noemt die backoffice het dashboard. Dankzij mijn dashboard weet ik bijvoorbeeld dat dit mijn 100ste post op deze blog is.

Dat stemt me tot nadenken. Het is nog niet zo verschrikkelijk lang geleden dat mijn jonge collega Maurits me vertelde dat mijn blog veel te saai gelayout was. Maurits is zo onwijs intelligent dat hij als min-dertiger al door het leven gaat met een oudere mentale leeftijd dan ikzelf, volgens een on line-test die we hebben uitgevoerd. Helaas in een lichaam dat om fitnessprogramma’s met een laptop en een muis schreeuwt, die hij, nog eens helaas, niet heeft. Soit, die Maurits heeft me ergens in juni vorig jaar aan de look and feel van deze blog geholpen. Hij bedacht zelfs het motto: Peter denkt na, over dingen enzo.

Bedankt, beste Maurits Vande Reyde! Al mijn ergernissen aan al jouw onhebbelijke gedragingen in het bureautje waarin ik vroeger op mijn eentje kantoor hield, zoals het lenen van mijn muis en ze dan vergeten terug te brengen, zijn weer voor even vergeven!

Want ik heb, ijdel als ik ben, al veel plezier beleefd aan het schrijven en posten van columns als deze. En dan nieuwsgierig het dashboard raadplegen. Want dat verklapt me ook hoe vaak mijn verschillende posts zijn gelezen. Dat streelt niet alleen mijn vanitas, het is ook leerrijk. De meest succesvolle bijdragen blijken bijvoorbeeld te handelen over mensen uit mijn directe omgeving. Heb je hem, Maurits?

Een andere sleutel tot succes blijkt de emotionele lading te zijn die in een artikel zit, zoals bijvoorbeeld in Feest bij de Wakke of Ward en Gusta. Of het voorkomen van een antwoord op een concrete vraag die mensen zich stellen en die ze dan invoeren in een zoekmachine als google, zoals in Het praktisch rijexamen, De verstopping of Blote borsten tegen het leed van Spaanse stieren. Hoe meer blote borsten als woorden na elkaar voorkomen in een post op internet, hoe meer lezers zij wel naar zich toe lijken te zuigen (deze post zal dus weerom erg succesrijk worden).

Leerrijk voor bloggers vind ik op mijn dashboard ook de knop over het land van herkomst waarin een lezer zich bevindt. Dat is vanzelfsprekend meestal België.  En af en toe de meest over_mij_fotoexotische landen die je dan voor raadsels plaatsen: wie in Laos, Rusland, Pakistan, Ghana, Taiwan of Panama zou in godsnaam iets van mij willen lezen? Het regelmatigst voorkomende buitenland is niet geheel onverwacht Nederland. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat boven de Moerdijk de vraag naar het hoe en waarom van de elektronische sigaret veel sterker leeft (dankzij de hits via zoekmachines althans) dan in Vlaanderen.

IJdel als ik ben, interesseert het me ook te vernemen hoe ik mijn zichtbaarheid in het internet-heelal kan verbeteren. Met die wens ben ik als blogger niet alleen. Het toeval wil dat afgelopen weekend het DS-magazine een bijdrage bevatte van Kelly Deriemaeker getiteld Een weekend op de blogschool. Die West-Vlaamse Kelly is een freelance journaliste die na haar uren niet kan stoppen met schrijven en daarom blogt. Als je haar googelt, ontdek je dat een jury en de lezers van Clickx haar blog Tales from the crib in 2008 uitriepen tot de beste persoonlijke blog.

Deze hippe en ambitieuze Kelly wil zich nóg verbeteren.  Ze reisde naar Londen en legde daar 750 dollar op de tafel van The Blogacademy om ‘een superblogger te worden die weet wat ze doet én die geld verdient met bloggen.’ Dat doet ze nu al, want je kan op haar veel mooiere blog dan de mijne ook adverteren. Daarvoor heeft ze zelfs een speciale mediakit ontwikkeld.

De weerslag van haar bezoek aan de Blogacademy in DS-Magazine kost gelukkig geen 750 dollar en bevat toch enkele interessante tips die voor amateurs als ik de moeite lonen.  Ik heb er alvast één meteen van toegepast: ze noemt een goede about me-pagina op je blog een absolute noodzaak. Die van mij was werkelijk archieslecht.

Op die van haar nodigt de ravissante roodharige blog-ster van Ieper iedereen meteen uit om vriendjes te worden, op facebook bvb. Ook op Twitter, Instagram en Pinterest overigens, maar daar zit ik niet op of ben ik al af. Done, Kelly! Please, voeg me toe…

Dit bericht werd geplaatst in media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s