Een avond met Kadril

Neen, een liedje van Kadril kon ik ook niet opnoemen. We zaten in de sfeervolle Stadsschouwburg in Mechelen te wachten tot de oudste Vlaamse folkrockgroep het podium zou bestijgen. Tussen meer lege klapzetels en een publiek met meer geverfde haren en verlepte lichamen dan we gewoon zijn. Kijk naar jezelf, lachte Greet.

De groep rond de drie broers Peter, Harlind en Erwin Libbrecht draait al 37 jaar mee. En dat was er aan te zien, toen ze voor het voetlicht stonden met hun bedaagde bewegingen, kalendedulcimer hoofden, verzakte oogleden en wangen. Zangeres Karla Verlie spande zich in om verstaanbaar te zingen en tegelijk met sensuele en ritmische bewegingen de muziek te begeleiden. Ondanks haar lange blonde krullen boven een pioenrode halflange jas en een witte broek en blouse kon ze evenmin haar middelbare leeftijd wegsteken.

Maar de liedjes die de acht artiesten van Kadril brachten waren prachtig. Ze lieten een keur van folkinstrumenten als mandoline, dulcimer, doedelzak, nyckelharpa, accordeon, viool, nyckelharpaakoestische gitaar en banjo gloriëren met een wondere elektrische gitaar, bas en drums  en slaagden erin onze harten te winnen en onze benen te doen popelen. Van een nyckelharpa had ik nog nooit gehoord en ik wist niet wat ik me bij een dulcimer moest voorstellen (vandaar de illustraties).

Het is niet verboden te dansen, zeggen de zangeres en een van de broers uitnodigend, herhaaldelijk. Maar het publiek blijft aan de zeteltjes genageld. Wij waren nochtans zeker dat jullie los zouden gaan op die bourrée, hoorde ik tijdens de pauze in de cafetaria een van de jongere paren zeggen tegen de vrienden die ze daar tot hun plezier terugzagen. Iedereen dacht het van elkaar, bedacht ik.

Een vrouw met grijs kort haar en een bril met een zwaar en donker montuur zit fier op een stoel in haar eentje een carolus tripel te drinken. Ze heeft zich met zorg opgemaakt en dat straalt ze uit. Wat doorschijnend zwart bedekt haar kleine borsten in een diepe decolleté. Als ze met haar hoofd hoog de trap naar de zaal afdaalt, valt me op dat ze ook een kort rokje heeft aangetrokken, boven mooie lange benen in een nauwe zwarte legging.

In de zaal kondigt Kadril het oudste lied van de avond aan: een ‘vuil liedje’ uit het Gruuthuuse-handschrift uit de veertiende eeuw, een uniek middelnederlands manuscript met zo’n 150 liederen waaronder Egidius waer bestu bleven en het Kerelslied. Dit Gruuthuuse-lied waarvan ik de titel vergeten ben, gaat over een rondreizende koopman die overal zijn spullen komt uitstallen en de vrouwen verleidt, of zich laat verleiden. Je mag meezingen of dansen, als je niet te beschaamd bent, zegt Peter Libbrecht.

Kadril maakt ons enthousiast, we wippen onze benen heen en weer en klappen in de handen, geven een lang applaus en we zijn tevreden dat we de beste folkrockgroep van Vlaanderen hebben leren kennen. Van hun website leerde ik de ochtend nadien dat ze twaalf cd’s hebben gemaakt en het pad hebben geplaveid voor sterren als Laïs of Eva De Roovere.

Na afloop reppen we ons naar de Hanekeef, het café rechtover de schouwburg, waar Ward die net van een jazz-optreden komt ons opwacht. Als we ons over onze zware bieren buigen, ziet Greet op een barkruk de vrouw met het korte grijze haar zitten, mooi rechtop tussen het rijtje tooghangers. Ik draai me om. Heeft er al iemand het woord tot de ongenaakbare gericht? Neen. En een half uurtje later zit ze er ineens niet meer. We hebben met de dappere vrouw te doen. In het beschaamde Mechelen kwam die avond geen rondreizende koopman langs.

Dit bericht werd geplaatst in kunst, vrije tijd en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een avond met Kadril

  1. Josephien zegt:

    Het lijkt me enorm leuk om een dulcimer te bespelen. Waar kun je zo’n instrument kopen?

    met vriendelijke groeten,

    Josephien Rosendal

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s