Skateverbod

Verboden te skaten rond het Vlaams Parlement! Laat ook het Parlement zich, in navolging van gemeenten waar kinderen een GAS-boete riskeren als ze op straat de grote mensen hinderen, van zijn smalste kant zien?

Het was onlangs weer eens in het nieuws: een politiereglement dat hinderlijke spelletjes op skateverbodopenbare plaatsen verbiedt.  Het “spelverbod” bleek al jaren te bestaan in heel wat gemeenten. Ze hadden van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) het modelreglement overgenomen voor gemeentelijke administratieve sancties, de beruchte GAS-boetes dus.

Verschillende burgemeesters uitten in de pers hun verwondering over het feit dat het “spelverbod” ook in het politiereglement van hun eigen gemeente staat vermeld. ‘Dat moet er per ongeluk in gesukkeld zijn’, verklaarde bijvoorbeeld de burgemeester van Zelzate aan Het Nieuwsblad (16 januari). Hij wil het er opnieuw uithalen, ‘want bij ons mogen de kinderen wél spelen op straat.’

Zelf werk ik in het Vlaams Parlement in Brussel. Sedert enkele maanden staan aan mijn kantoorgebouw langs de Leuvenseweg verbodsbordjes met een pictogram van een skater op.  De nieuwe bordjes staan voor de oranje banken aan het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, net niet onder het beroemde oranjerode nest van Arne Quinze (zie https://peterdejaegher.wordpress.com/2013/09/25/de-sequence-krijgt-sequel-als-spaanderplaat/). Vindt het Vlaams Parlement misschien ook dat kinderen niet op openbaar terrein mogen spelen?

Dat heb ik even uitgevist. En gelukkig maar, want zoals vaak is de waarheid genuanceerder dan een tweet.

Kurt De Vriendt, de directeur van de Directie Aankoop, Infrastructuur en Informatica, legde me uit dat de oranje trappen een onderdeel uitmaken van een kunstwerk. Jawel. De kunstenaar Jozef Legrand schiep het en doopte het ‘Een gebouw stapt om zichzelf en ontmoet de buurt’. Het Parlement kocht het werk aan voor de som van € 360.000.

Legrands oranje bijdrage aan het Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordigers is met ruime voorsprong het grootste kunstwerk uit de collectie van het Vlaams Parlement. Het bestaat immers niet enkel uit een stel oranje banken. Het kunstwerk omcirkelt letterlijk het hele gebouw. Het loopt via een oranje betegelde strook in het voetpad langs trappen naar de zitbanken. Het volgt loopbruggetjes over plantsoenen en op een hoek van het gebouw staat een hoge mast met op de vlag een kinderlijk huisje. Wel verduiveld, dacht ik, de Vlaamse volksvertegenwoordigers, hun medewerkers en het personeel van het Parlement werken en leven dus zonder het wellicht te beseffen midden in een goed gecamoufleerd kunstwerk!

Helaas lokten die trappen voor de banken skaters. Die zorgden niet zozeer voor overlast en hinder met hun skateboard, maar voor schade aan het kunstwerk, zegt Kurt De Vriendt. En dan hoort de dienst Gebouwenbeheer van het Vlaams Parlement als een goede huisvader die schade te repareren.  Bovendien dreigt nog een ander issue. ‘Wat als een van die skate-knapen ten val komt? Wie is er dan verantwoordelijk voor de lichamelijke schade?’

Gelukkig zijn er nog geen ongevallen gebeurd. En de directeur wil alle mogelijke schade in de toekomst liefst vermijden.  Beter voorkomen dan genezen, zeg maar. Of in politiek jargon: regeren is vooruitzien. Van daar de twee verbodsbordjes.

De Dienst Gebouwen vond ze per toeval in een catalogus van een bedrijfje dat ze vervaardigt en verkoopt. Het zijn natuurlijk geen wettelijke verkeersborden. Ik denk niet dat kwajongens die toch nog over de trappen skaten, een GAS-boete riskeren. Misschien wel een uitbrander van een medewerker van de Dienst Gebouwen, van een ijverige soldaat van de Militaire Politie die het Parlement bewaakt of van een volksvertegenwoordiger die struikelt op weg naar zijn zetel of naar het station.

Terwijl er nog geen ongevallen met skaters bekend zijn, is er echter wel al iemand over de verbodsbordjes gestruikeld. Een Vlaams volksvertegenwoordiger nog wel. De verdediger van holebi-rechten, vrede in de wereld en verdrukte volkeren Jan Roegiers van sp.a  tweette op 22 november vorig jaar onder een foto van het skateverbodsbord:  “Verboden te skaten rond Vlaams Parlement”. Parlement toont zich van smalste kant. Weg met dat bord!

Ofschoon de tweet van de sympathieke Jan twintig keer werd geretweet, staat het bord er nog. Als hij dit gelezen heeft, zal onze bevlogen twitteraar ook begrijpen waarom: het met kunst omvatte Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordiger herbergt een goede huisvader.

Dit bericht werd geplaatst in Brussel, kunst, politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s