50 jaar geleden als je dat nog weet

Het werd een ware triomf voor Boudewijn en Fabiola. De koningin hanteerde namelijk zelf een eeuwenoude drukpers in het Rubenshuis en het Plantinmuseum in Antwerpen, waar het paar op tweedaags bezoek was. Dat lees ik op de voorpagina van de Gazet van Antwerpen van 29 maart 1963.

Er was die dag veel voorpaginanieuws: Amerikaans schip bij Cuba beschoten. Een halfuur staking in de Televisie. Antwerps diamantair verdwenen na geheimzinnig telefoontje. Akkoord in conflict bankbedrijf. Tragisch ongeval: Knaapje klemde zich aan vaders camion. Nieuwe Russische stafchef. Miljoen gestolen uit brandkast van politie. Vel vijfpondsbiljetten uit drukkerij van Britse nationale bank gestolen. Aardschok in de Atlantische Oceaan. Hevige kracht.

De voorpagina werpt me een halve eeuw terug  in de tijd. Het is mijn tijd niet. Het is defabiola en boudewijn tijd die mijn ouders als jonge volwassenen beleefden. Of ze op 29 maart de krant gelezen hebben, weet ik niet. Ze hadden die dag nog wat anders om handen. Het was de dag dat ik als eerstgeborene uit mijn moeders schoot werd verlost. Dat zal in die geweldig rustige tijden wel voor wat bijkomende drukte hebben gezorgd.

Want dat viel me op bij het lezen van die oude artikels van de voorpagina van één dagblad: wat een trage tijden. Op één klein plaatsje op die frontpagina worden onder de boventitel Laatste minuut nog haastig drie regeltjes vrijgemaakt om te melden welk nieuwsje de redactie ‘bij het ter perse gaan’ vernam: Lijk van Zimmer te Knokke gevonden. Wie was Zimmer ? Hoe en waarom kwam hij in Knokke aan zijn einde?  Mijn moeder weet misschien de antwoorden nog, maar voor mij zijn ze niet meer hoorbaar in de wind.

Of neem nu het nieuws over de staking ‘in de Televisie’. De lezer wordt ervan op de hoogte gebracht dat ‘die onderbreking, juist op het ogenblik dat het journaal moest beginnen, natuurlijk wel enige verwondering wekte bij de kijkers die wel gewoon zijn af en toe de plaatjes “storing” of “korte pauze” te lezen. Het bordje met de vermelding “staking tot 2.30 u” hadden wij tot op heden op ons scherm nog niet gezien.’ Man, man, hoeveel woorden heeft die journalist niet nodig om zo weinig te vertellen?

De voorpagina is een geschenk van mijn gemeentebestuur. Dat zette de vijftigjarigen in de bloemetjes met een prettig feest in het mooie nieuwe gemeentehuis. Er was zelfs dansgelegenheid. De aanwezige vijftigjarigen kregen een glas schuimwijn, enkele consumptiejetons, twee flessen wijn en een stuk chocolade van de wereldwinkel en een erediploma, namens het college van burgemeester en schepenen ondertekend door burgemeester Mon Fillet.

En ze ontvingen dus daar bovenop de voorpagina van de Gazet van Antwerpen van hun geboortedag. Op de voorpagina van één feestvarken stond dat koningin Fabiola zwanger was. Op die van een ander stond het vervolg dat we door het verloop van de geschiedenis allemaal wel kunnen voorspellen: Fabiola had een miskraam gekregen. Stel je voor dat dit laatste niet was gebeurd. Dan was wellicht een 50-jarige zoon of dochter van Boudewijn en Fabiola vandaag koning(in) van België geweest. Dan was Albert een eeuwig bourgondische handelsreiziger gebleven. En hadden Filip, Astrid en Laurent al enkele decennia hun eigen kostje moeten winnen.

Op het feest tekenden naar goede gewoonte het schepencollege en nog een rits gemeente- en OCMW-raadsleden present. Onze burgemeester, al enige tijd de vijftig voorbij, was in zijn nopjes. Hij stond flink zijn mannetje op de dansvloer. De vijftigjarigen van Haacht beleefden een warme avond in het gezelschap van hun partner, hun bestuurders  en elkaar. Ik vind dat leuk, zo’n bijeenkomst waarin de gemeente waar ik woon zich een dorpsgemeenschap toont. Van harte bedankt, bestuurders, helpers en al die vijftigjarigen, oude bekenden, goede vrienden, lang niet meer geziene kennissen en onbekende dorpsgenoten, om er een mooi feest van te maken.

Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Haacht, vriendschap, vrije tijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s