Het is spijtig, maar het kan blijkbaar niet anders: het kunstwerk The Sequence dat het Vlaams parlementsgebouw verbindt met het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, zal worden afgebroken en gerecycleerd tot spaanderplaten. Parlementsvoorzitter Jan Peumans maakte dat deze week bekend.
The Sequence van de bekende kunstenaar Arne Quinze werd vijf jaar geleden onder het voorzitterschap van Marleen Vanderpoorten (Open Vld) ingehuldigd ter gelegenheid van het eerste Festival van de Politiek. Het kostte € 387.000.
Een koopje, schreef columnist Marc Reynebeau toen. Geldverspilling, vonden Filip De Winter (Vlaams Belang) en Geert Bourgeois (N-VA). ‘Kunst kopen is geen taak voor het Vlaams Parlement’, toeterde Dewinter. ‘En al zeker niet in tijden van dalende koopkracht.’ Ook Geert Bourgeois, die als een der laatste voorzitters van de Volksunie enkele jaren eerder de teloorgang van die partij niet had weten te verhinderen, meende dat kunst echt wel duurzamer moet zijn dan een legislatuur van het Vlaams Parlement.
Van weinig kunstwerken heb ik de weldadige invloed zo aan den lijve ondervonden als van dat oranje nest over de Leuvenseweg aan mijn werkplek. Elke dag bij het komen en bij het gaan heb ik van The Sequence genoten en heb ik met plezier de aantrekkingskracht gadegeslagen die het evengoed op anderen uitoefende. De constructie van twintig meter lang en vijf meter hoog gaf, zoals Marleen Vanderpoorten verhoopte, echt uitstraling aan het Vlaams Parlement in Brussel. En ze sloeg echt een brug tussen mensen, zette hen in beweging en bracht hen samen, zoals de kunstenaar beoogde.
Vaak heb ik een foto getrokken van toeristen die zich voor dit Brussels landmark van oranje reuzenlucifers vereeuwigd wilden zien. Voor persfotografen die een of andere politicus eens anders in beeld wilden brengen was The Sequence een feest. Studenten in een waaier van studierichtingen klitten samen onder het nest om er hun opdracht uit te voeren. Bezoekersgroepen stonden stil om het werk te bewonderen. Kinderen wezen naar jonge duiven die in het voorjaar tussen de planken speelden.
In de zomer van 2014 wordt The Sequence afgebroken, conform het contract met Quinze. Het gebruikte materiaal, de bevestiging van dat materiaal en de stabiliteit van de constructie laten spijtig genoeg niet toe om het veel langer te laten staan. De 65 ton hout worden gerecycleerd tot spaanderplaten. We kunnen alleen nog hopen dat Kris Peeters er zich mee moeit. Dan wordt de constructie doorgeschoven naar de volgende legislatuur. Wie weet krijgt hij daarvoor nog de steun van N-VA.
Pingback: Skateverbod | Peter Dejaegher
Geachte Heer
lees dit toevallig. afbraak heeft niets te maken met N-VA en ook niet met de Vlaamse regering. Niemand van onze fractie heeft enige opmerking gemaakt tegen dit kunstwerk.
Jan Peumans
LikeLike