De premier als trofee

‘Weet je wie we nu zijn tegengekomen in Brussel?’ In haar ogen zag ik pretlichtjes. Ja, dat wilde ik wel weten. ‘Di Rupo! Midden in de nacht, vlakbij mijn kot.’ Mijn oudste dochter was vorige week in Brussel gaan studeren voor haar herexamen. Daar kon ze zich beter concentreren, zei ze. De vraag wat ze dan midden in de nacht nog op straat deed, slikte ik in. Het was niet voor het eerst dat ze vertelde dat de studenten in Brussel ’s nachts al eens de premier ontmoeten, op straat of in bepaalde bars die ik omwille van zijn privacy niet zal noemen.

‘Bij ons op kot hoor je pas bij de anciens als je den Elio hebt ontmoet’, legde ze uit. ‘Den Elio’ is dus vergelijkbaar met het fenomeen van de vos in de stad, bedacht ik, hij is er maar je winkedirupomoet weten waar en wanneer te zoeken. Ik luisterde geboeid. Al die kotverhalen vind ik geweldig. Een van de hobby’s van de kotgenoten van de HUB in de Broekstraat is bijvoorbeeld party-crashen op de vele recepties in de bankenhoofdkwartieren uit de buurt. Altijd exquise hapjes voor arme studenten, lekkere cava en soms zelfs echte champagne! En dan wedden wie de gepensioneerde bankbediende van de dag durft gaan feliciteren. Wacht maar tot je eens tegen de lamp loopt, zeg ik dan maar eigenlijk beleef ik mee plezier aan hun bravoure.

Sinds vorige week is mijn dochter dus een ancien. De eerste minister wandelde diep in de nacht langs de straat, helemaal alleen, in hippe sportschoenen en zonder strikje. En op een boogscheut van hun kot liepen mijn dochter en een nachtbrakende vriendin hem op het lijf. Waw! Mijn dochter, die na twee jaar in Brussel wat meer culot heeft dan vroeger, vroeg de eerste minister in haar beste Frans of ze geen foto mocht maken. ‘Ja natuurlijk! En spreek maar Nederlands hoor’, zei hij uiterst vriendelijk.

Welke toekomst heeft een land met een premier die wellicht binnenkort op facebook opduikt als studententrofee? Is dat een teken van belofte of een teken van verval? Voor beide stellingen bestaan argumenten. Maar op het kot waar blijkbaar iedereen nog zat te blokken voor de herexamens, moet het aanzien van mijn dochter flink gestegen zijn.  Als nu ook dat herexamen nog goed afloopt, kan ze op Erasmus naar Duitsland. Angela Merkel is gewaarschuwd.

Dit bericht werd geplaatst in Brussel, familie, politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s