Een duivels avondje

Met gemiddeld  1.136.121 kijkers voor België-Kroatië en een piek van 1.367.215 aan het einde van de wedstrijd, hebben de Rode Duivels hun hoogste kijkscore behaald sinds 14 november 2001. Toen won België met 0-1 van Tsjechië en plaatsten de Duivels zich voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Dat lees ik in Het Laatste Nieuws.

Met zeven stuks van de dinsdagavond-vrienden bevond ik me bij het meer dan een miljoen supporters. Aan de voordeur van de Winnie, de jongste dinsdagavond-vriend bij wie we hadden afgesproken, hing een groot wit papier met deze boodschap: Rode Duivels-fans langs achter, Kroatië-fans hiernaast bellen en wachten tot er opengedaan wordt. De sfeer zat erin. Voor alle duidelijkheid: zoals verder zal blijken is het geen toeval dat de bijnaam Winnie niet afkomstig is van die oude gewezen zuurpruim van die nog oudere Nelson Mandela, het is gewoon een afkorting van de familienaam Winnelinckx.

De Winnie had dankzij de beamer van de scouts waarover hij waakt, zijn huiskamer tot home cinema omgetoverd. Het rijtje mini-schoenen aan het tuinraam en de plastic bakken speelgoed (was het lego of playmobil?) waarop de beamer perfect gericht klaarstaat, wekken weemoedige herinneringen aan de tijd dat mijn jongvolwassen dochters kleuters waren. Waar is de tijd? Gelukkig helpt dan meestal een goudgele Duvel.

Het nationaal volkslied. Natuurlijk zingt niemand mee. Zelfs prins Filip niet. Premier Di Rupo bazelt wat, in het Nederlands of het Frans, dat is niet duidelijk maar we hebben een vermoeden. Eerste pass van Gillet. De mist in. Ik bedenk een running gag die na enkele keren overgenomen wordt. Telkens Gillet in de buurt van de bal komt, of zelfs dreigt te komen, lever ik kritiek op de Anderlecht-speler. Ik ben namelijk supporter van Club Brugge, een ploeg die (net als alle andere ploegen van de Jupiler League op Anderlecht na) niemand op het veld heeft staan om aan te moedigen. Wel een ex-speler: Perisic. Geen wonder dat hij na zes minuten scoorde. Ik geef het toe, spijtig genoeg voor Kroatië.

De Winnie, die er zoals gewoonlijk in is geslaagd zich naast mij te wurmen, krijgt het van mij op zijn heupen. Daarvoor doe ik het immers. ‘Wanneer gaat gij eens ophouden met uw negatieve opmerkingen?’ De jongste dinsdagavond-vriend is namelijk een echte Rode Duivelsfan. Met duimspijkers hangt er een poster van de nationale ploeg op een deur in zijn living. Echt waar. Hij leeft mee met de duivelsuitdagingen, iets waarvan ik alleen maar heb gehoord.

Het is bijna half time. België krijgt in de 46ste minuut of zo een allerlaatste hoekschop. De bal wordt uit het strafschopgebied weggewerkt. Daar vlamt een Rode Duivel hem in de rebound recht in de winkelhaak. Gillet! Gejuich! Wereldgoal!

Wat een afgang. Gelukkig zorgt in de rust een filmpje met premier Di Rupo in de hoofdrol voor welkome afleiding. Achternagelopen door een raadselachtige lange rijzige man in een lange grijze jas die ook al naast hem zat op de tribune, en die niemand kent, in tegenstelling tot de partner van Kompany, neemt de premier een bain de foule. Rode Rode Duivelsfans omstuwen hem. ‘De nationale ploeg is heel, heel belangrijk voor ons land’, zegt Di Rupo glunderend. Iemand zet hem een knalgeel petje op zijn hoofd met daarop:  I am a rockstar. De dinsdagavond-vrienden schateren. ‘Ik dacht even dat er opstond: Vlaanderen onafhankelijk!’, zeg ik. ‘Eerst in 2014 naar Brazilië’, antwoordt iemand.

’s Anderendaags merk ik op facebook een post van de Winnie: een foto van een plateau lege Duvel-, Hopus-, Primus- en Chimay-flesjes. En de boodschap: ‘de Gillet-fanclub heeft genoten’. Vind ik leuk.

Dit bericht werd geplaatst in Haacht, vriendschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s