De plooifiets

Een plooifiets. Dat aanbod kreeg mijn oudste dochter van haar werkgever, als alternatief voor opslag. Ze zijn in, die plooifietsen. Sinds enkele jaren al deden ze hun intrede op de trein. Best wel sympathiek, behalve wanneer de trein in het spitsuur overvol zit en daar nog wat plooifietsen de doorgang belemmeren, een zitplaats blokkeren of reizigers doen struikelen.

Voor sommige gebruikers heeft een plooifiets grote voordelen: de Fietsersbond (www.fietsersbond.be) somt ze bondig samengevat zo op: ze zijn compact en opvouwbaar, eenvoudig mee te nemen, ideaal en gratis voor de trein, de tram en de bus en er bestaan ook elektrische uitvoeringen van. Plooifietsen hebben ook wat minpuntjes: ze zijn niet goedkoop en niet zo geschikt om ver mee te fietsen. Ze bieden ook weinig ruimte voor bagage en niet alle modellen zijn even handig.

Het was in het nieuws naar aanleiding van de vernieuwde discussie over de kilometerheffing: als het beleid erop mikt minder mensen met de wagen de verplaatsing van hun woonst naar hun werk te laten maken, moeten er ook enorme investeringen in het openbaar vervoer komen. Want trein, tram en bus zijn vandaag al ontoereikend om de massa pendelaars in de spitsuren op een comfortabele wijze te vervoeren.

Laat staan als werkgevers inpikken op de recente fiscale prikkels om hun werknemers alternatieven aan te bieden voor de salariswagens. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in toekomstgerichte ondersteuning van de human resources van andere bedrijven, maken daar reclame voor.

SD Worx wijst op zijn website bijvoorbeeld naar een studie van Vias, het voormalige Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, die stelt dat het percentage woon-werkverplaatsingen met de fiets sinds 2010 gestegen is van 7% tot 16% in 2017.
Het belangrijkste voordeel voor werkgevers om bedrijfsfietsen aan te bieden, is volgens SD Worx het huidige fiscaal gunstregime: de fiets is 120% fiscaal aftrekbaar als vervoersmiddel voor het woon-werkverkeer.

Werkgevers die hun werknemers daar bovenop een fietsvergoeding willen toekennen, mogen die kosten ook voor de volle 100% aftrekken (tot een maximumbedrag van 0,24 euro per getrapte kilometer). Zelfs onderhoudskosten (lichten repareren, banden plakken of vervangen,…) en uitgaven als helmen, fluohesjes of hangsloten zijn ook voor 120% aftrekbaar. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting zal de aftrekbaarheid van de kosten wel teruggebracht worden van 120 tot 100% vanaf begin volgend jaar.

Daarnaast somt SD Worx nog verschillende andere voordelen voor werkgevers op: bedrijfsfietsen leveren bedrijven een moderner en groener imago op, wat de aantrekkingskracht van de firma als werkgever verbetert. Want bedrijven met een goed imago krijgen meer sollicitaties voor hun vacatures. Daardoor krijgen ze die sneller gevuld met beter personeel, dat minder snel zin zal krijgen om een nieuwe werkgever op te zoeken.

Tenslotte: fietsen is gezond. Dus zullen de fietsende werknemers ook minder snel ziek worden. Al kunnen plooifietsen op het openbaar vervoer ook voor ergernis zorgen. Op overvolle spitstreinen werken ze soms nu al op de zenuwen. Bijvoorbeeld als ze flink in de weg staan. De foto illustreert hoe één plooifiets een psychologische barrière opwerpt voor drie lege zitplaatsen rond zijn eigenaar, die daardoor languit onderuit gezakt van zijn reis kan genieten. Tenzij de trein overvol geraakt en een pendelaar met verholen of onverholen wrevel de gezapig sporende fietser uit zijn comfortzone haalt. Wie weet leidt dat straks nog tot een nieuwe toekomst voor de spoorpolitie en spin offs als plooifietstherapeuten.

Dit bericht werd geplaatst in politiek, reizen, samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s