De Grijze Man met zijn Muts op Eclips TV

Van Eclips TV had de Grijze Man nog niet horen spreken, tot hij een mail kreeg van Michel Follet. De bekende radio- en tv-presentator vroeg hem of hij geen zin had om mee te werken aan zijn praatprogramma Aan het juiste adres, op die Eclips TV.


De inmiddels 59-jarige Follet was door een goede ex-collega van de Grijze Man getipt over de verschijning van diens “De Muts”, de debuutroman die hij onder zijn eigen naam heeft gepubliceerd. Over zo’n buitenkans moest de Grijze Man niet lang nadenken. Oké, hij had misschien liever Van Gils & Gasten gehad natuurlijk, of Gert Late Night, het hoogtepunt van hippigheid geworden sinds de spraakmakende passage van Sven Gatz op de boot van Verhulst. Het geheim van Gatz om op televisie zo naturel uit de hoek te kunnen komen? Eerst een gin tonic drinken.

Na wat heen en weer gemail prikten de Grijze Man en Follet een datum voor de opnamedag. De auteur van “De Muts” mocht figureren als zij-gast rond de hoofdgast Nest Adriaensen, oudere lezers ongetwijfeld bekend als de eeuwige benjamin van De Strangers. Volgende week komt het praatprogramma vijf dagen lang op tv, elke dag (zie hieronder het programmatieschema) met dezelfde hoofdgast en drie dezelfde zijgasten die elkaar aflossen.

Van zodra hij wist wat hem boven het hoofd hing, googelde de Grijze Man Eclips TV. Het blijkt een zender te zijn “voor vijftigplussers en mantelzorgers”. Volgens de website biedt het tv-station, naast een eigen programmatie, ook een groot aanbod van oude VRT-series als Wij, Heren van Zichem of Kapitein Zeppos, films uit de oude doos en soortgelijke muziek aan.

De opnames vonden deze week plaats in Zulte, een uur en twintig minuten rijden voor de Grijze Man. Als oud-paracommando was hij natuurlijk veel te vroeg op het Juiste adres. Maar een minuutje later kwam Michel Follet ook al aan. De radio- en tv-beroemdheid had tot drie uur in de nacht bezig geweest met de voorbereiding van tal van programma’s waaraan hij nog steeds meewerkt, o.a. op JOE, op ATV en natuurlijk op Eclips. Follet legt de Grijze Man uit dat Aan het juiste adres eigenlijk vergelijkbaar is met Van Gils en Gasten, maar met dit verschil dat Lieven Van Gils bijgestaan wordt door een redactie en dat hij alles alleen doet.

Een tijdje later maakt de Grijze Man kennis met de andere gasten. Eerst Nest Adriaens en Gil Ricardo, twee late zeventigers. De eerste was ooit wereldberoemd in Antwerpen als gitarist van de koldergroep De Strangers. Nest kan de muziekwereld nog altijd niet missen. Nu is hij een van de steunpilaren van de USA Antwerp Jazz Club. “Blijven gaan, jong”, geeft hij de veel jongere en kalere Grijze Man in zijn sappig Antwerps mee, “we leven maar één keer”.

Ricardo speelt in de Champion’s League van de goochelaars, de echte illusionisten die het van vingerhandigheid moeten hebben met kaarten, duiven, voorwerpen die ze laten verdwijnen en terug tevoorschijn toveren. In zijn gloriejaren deed hij tournees langs de tophotels van Las Vegas of op de grote cruiseboten. Ooit won hij in Amerika de hoogste prijs in de goochelwereld, de gouden goochelstaf. Als Ricardo hem wat truukjes toont, weet de Grijze Man zelfs na vier keer goed kijken niet in welke hand het rode zakmes is beland. En de vijfde keer was het plots een wit zakmes! Nog altijd kan Gil het goochelen niet laten. Passie!

De twee laatste gasten zijn even gepassioneerd bezig met een hobby die hen boven het hoofd aan het groeien is: clown spelen in de zorgsector. Geert en Hilde beoefenen gentle clowning met de Contactclowns. Ze zoeken uit hoe ze contact kunnen maken met mensen met dementie. “Wist je dat slechts een fractie van wat we communiceren bestaat uit taal?”, vraagt Geert aan de Grijze Man. De belangrijkste dingen zijn nonverbale communicatie, hoe je kijkt, zit of staat, of je lacht of boos kijkt, het vuur dat uit je ogen komt als je met passie spreekt. Ja, zoals jij net over je boek. Dat zorgt voor verbondenheid, echt contact. En daar fleuren mensen van op.”

Dat is nu net ook wat Michel Follet naar eigen zeggen met zijn programma wil doen: een bescheiden praatprogramma maken met boeiende gasten, fijne gesprekken, warmte, rust, verwondering, een vleugje humor en herkenning. Als de Grijze Man een dik uur later dan gepland terug huiswaarts rijdt, denkt hij terug aan wat een van Follets medewerksters zei: “wij doen hier eigenlijk hetzelfde als die mensen die vroeger in de jaren zeventig vrije radio maakten, maar dan op tv. Een beetje amateuristisch, maar met passie.” Dat klopt, voelt de Grijze Man aan zijn grommende maag waarin de ene sandwich met kaas al lang is verteerd. En een gin tonic om naturel over te komen, had de Grijze Man tijdens de eerste opname ook wel kunnen gebruiken.

’s Anderendaags vindt hij bij het ontbijt een mail in zijn inbox van Michel Follet. Michel heeft de dag van die uitgelopen opnames nog om 23:30 u de foto’s van de gasten voor de programmareeks van volgende week door gemaild. Bij een mooi berichtje waarin hij de Grijze Man liefst vijf keer bedankt. Voor wat dat dan zou kunnen zijn, moet je zelf maar uitvissen “Aan het juiste adres” op Eclips TV!

“Aan het juiste adres” bij Michel Follet, met Nest Adriaensen, Gil Ricardo, Geert Baeten en Hilde Bracke van de Contactclowns en Peter Dejaegher, is te bekijken op Eclips-TV (Telenet kanaal 40 en Proximus kanaal 109), vanaf maandag 8 tot en met vrijdag 12 oktober om 11 en 17 u (en bij Proximus ook nog eens om 21:15 u).

Dit bericht werd geplaatst in cultuur, De Grijze Man, literatuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s