Dylan en het nest

Op de dag dat de Dylanfans de 75ste verjaardag vieren van de meester, lag ik al om vier uur op de dageraad te wachten. Men zegt dat je met het ouder worden minder slaap nodig hebt. Dat kan ik getuigen. Om tien voor vijf begint de eerste merel aan zijn ochtendlied. De ban is gebroken, het vogelconcert barst los en wiegt me weer in een gelukzalige soes.

Om kwart voor zes word ik gewaar dat Greet opstaat. Ik blijf nog even lui de wekker afwachten. Als ik om 6 u beneden kom, zegt ze dat ze wel op moest staan omdat ze met mijn gesnurk in haar oor niet meer kon blijven liggen. Hoe kan dat nu, zeg ik verontwaardigd, ik was wakker. Een meningsverschil van het soort waarmee wel meer koppels de nieuwe dag begroeten. Een man die zegt: dat moet je gedroomd hebben. Een vrouw die zegt: jij slaapt en droomt dat je wakker ligt. En daar aan toevoegt: je bent een grotere snurker dan vroeger. Ik dacht maar zei niet: en jij bent kregeliger dan vroeger.

In de tuin loop ik voorbij het nest. Ik moet even zoeken voor ik het terugvind, tussen de 1mereleiklimop die de tuinmuur kleedt en een groeispurt doet. Er ligt nog één eitje in het verlaten nest. Er lagen er drie in, weet ik. Het is de schuld van onze Pippa dat de merel zijn broedsel in de steek heeft gelaten. Ik lees in de krant een artikel over de 75ste verjaardag van Bob Dylan. Een andere krant had er in zijn weekendbijlage al over geschreven. Allerlei mensen die zich Dylankenner wanen, zullen vandaag lijstjes plaatsen met hun favoriete Dylannummers.

Ook onze levendige Cavalier King Charles voelt de lente kriebelen. Als ze een vogel in ons tuintje ziet, springt Pippa wild blaffend tegen de glazen schuifdeur naar het terras op. Als we die openen, stuift ze de tuin in om alle vreemde wezens uit haar territorium te verjagen. Koolmezen in de moerbeiboom, huismussen op het garagedak, een vreemde kat of de merels die in de klimop meenden een nest te kunnen bouwen.

De mannetjesmerel was de eerste om de pijp aan maarten te geven. In het begin van het broedsel deed hij nochtans zijn best. Met een vette worm in zijn snavel maakte hij een tussenlanding op een terrasstoel, wachtte even om te controleren of de kust veilig was en stak dan over naar het nest om zijn vrouwtje op hun eitjes de lekkernij te voeren. En achter de glazen deur werd Pippa uitzinnig van zo’n provocatie.

Na een poos van verlating joeg de honger het eenzame vrouwtje ook van haar nest. Maar ze bleef wel terugkomen. Tot ze ook wegbleef. De eitjes geraakten nooit uitgebroed. En vanochtend zag ik dus dat er maar ééntje meer in het nest lag. Waar zouden de andere eieren zijn gebleven? Welke rover is daar aan het werk geweest?

Een mens moet leren leven met vragen waarop hij het antwoord nooit met absolute zekerheid zal weten. Wie heeft de eitjes van ons merelvrouwtje geroofd? Heb ik Greet met gesnurk in haar oor gewekt? Wie zal deze blog allemaal lezen en wie zal er weer niet de tijd of de goesting voor vinden?

Gelukkig zijn er nog vragen waarop ik wel een antwoord kan verzinnen. Welk liedje is mijn telltalesignsfavoriete Dylannummer, bijvoorbeeld. En nee, ik wil er geen kiezen dat al vermeld is geworden. Als ik mijn fiets in het rek heb gezet aan het station, zet ik mijn iPod op. Ik heb meteen prijs: Most of the time, verschenen op Oh Mercy, een van de albums die Raf me nog heeft leren kennen, maar ik hoor de alternatieve versie van op Tell tale signs. The bootleg series Vol 8. Ik geniet en vraag me af: zouden de merels nog een paar zijn, op de vlucht gejaagd door die wrede Cavalier?

Most of the time, I’m clear focused all around; Most of the time, I can keep both feet on the ground; I can follow the path, I can read the sign, Stay right with it when the road unwinds. I can handle whatever, I stumble upon. I don’t even notice she’s gone. Most of the time.

Dit bericht werd geplaatst in kunst, liefde, vriendschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s