Bongo in Keulen

Mijn vrouw en ik zijn afgelopen weekend naar Keulen geweest.  Van mijn broer en zussen had ik voor mijn verjaardag een bongo-bon gekregen, goed voor een overnachting in een luxueus hotel, inclusief ontbijt. Even van de kerstdrukte weg glippen en onder ons tweetjes van die heerlijk authentieke Duitse kerstsfeer genieten die we ons nog herinnerden van toen we nog niet getrouwd waren.

Een datum prikken was niet zo evident. De familiale en sociale kalenders zijn in de kerstvakantie altijd zo gevuld als de kalkoen op de kersttafel. Maar zondag 29 en maandag 30 december waren vreemd genoeg leeg gebleven, alsof het lot die dagen had voorbestemd voor onze mini-citytrip.

Al meteen bij de eerste indruk in de lobby voldeed het hotel, de Pullman, aan de verwachtingen. Een vriendelijke receptionist stelde ons drie uur voor de normale inchecktijd onze kamer ter beschikking. Hij gaf ons een Köln Guide voor de eindejaarsperiode, met een overzicht van de bezienswaardigheden, winkelstraten, restaurants en een handig stadsplan.

Op dat plan duidde hij de twee kerstmarkten aan die open waren: eentje op de Heumarkt en eentje in het Mediapark. We fronsten even. Twee kerstmarkten? Ja, antwoordde hij, maar die in het Mediapark is eigenlijk een wintermarkt, met als thema Oostenrijk. Zijn er niet meer kerstmarkten? Neen, helaas, de meeste kerstmarkten sluiten op 23 december.

We waren even van slag. Ik trachtte me in te leven in de Keulse geest. Kerstmarkt is kerstmarkt. En dus gaat een kerstmarkt in Keulen, in tegenstelling tot in Brussel, al vóór kerstavond dicht. Typisch Duits, mokte ik, zoals die principiële voorschriften voor het brouwen van Kölsch. Het Keuls bier wordt al sinds 874 (jawel: 874) volgens hetzelfde proces gebrouwen in tal van brouwerijen die het dan ook nog allemaal in de reusachtige oer-gezellige drinkgelagzalen van hun eigen café-restaurant schenken in Stangen, lange slanke glazen van 0,2 liter.

Nu ja, dacht ik, er zijn ergere dingen in het leven. Maar toch. Het overzicht in de Keulengids deed mijn haarwortels gloeien. De kerstmarkten aan de Dom, op de Alte Markt, op de Rudolfplatz, aan de haven, in de Stadtgarten en de speciale holebi-kerstmarkt waren dus al netjes opgeruimd. Zeker die holebi-kerstmarkt, waarvan de brochure voor alle duidelijkheid meldde dat iedereen er welkom was, had ik wel eens willen zien.

Dat was pech. Maar onversaagd togen we richting Dom en oude stad, gids en plan in de handDSCN7491 op zoek naar bezienswaardigheden. Een winterzonnetje brak door maar gaf amper warmte in de snijdende oostenwind langs de Rijn. Doorheen de historische stad blijf je over de littekens van de Tweede Wereldoorlog vallen. De schitterende romaanse kerken werden gerestaureerd, herbouwd, nieuwe architectuur vloekt soms tussen, op of naast oude gevels en gewelven, zoals aan de Sint Maria im Kapitol, waar boven de oude kloostergangen flats werden gestapeld. Van op de Alte Markt liepen we koppig onze stadswandeling uit tot we toch op de Heu-kerstmarkt botsten.

En hoe klein het kerstmarktje ook was, we waren meteen verkocht. Tegen de koude wind DSCN7506kochten we Greet een unieke warme muts, inderdaad niet goedkoop maar handgemaakt in Keulen met de beste materialen mijnheer. We dronken glühwein uit een prachtige mok aan de Kaiserjagerfeldküche van 1911, waar de twee mooie Mädeln gewillig met hun keizerlijke vader poseerden. Met grote ogen keken we naar de prachtige houten hutten, schaatsers in T-shirt, kelners, bakkers en tappers in gelijke klederdracht, in het ene etablissement traditioneel en in het andere modern functioneel, naar worsten en kartoffeln in alle kleuren en formaten en het rijk stromend Kölsch.

En dan wisten we nog niet wat de rest van de dag zou brengen, gevolgd door een ochtend met een onvergetelijk luxe-ontbijt. Misschien toch nog een tip voor wie ook eens naar Keulen wil: op maandag zijn de musea gesloten. Maar de winkels zijn open.

Dit bericht werd geplaatst in reizen, vrije tijd en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s