Het ongeval in de Cirque

Op 10 juni werd een groepje bergwandelaars op de GR20 in Corsica verrast door een hevig onweer boven de Cirque de la Solitude. De hevige regen en hagel veroorzaakten een aardverschuiving die zeker vijf slachtoffers het leven kostte.

Ook in Vlaanderen hebben de media behoorlijk wat aandacht besteed aan de verongelukte toeristen. Tenminste, de eerste dagen na het ongeval. Toen was er nog sprake van vier doden. Een week later werd een vijfde slachtoffer teruggevonden. Er zou nog altijd een persoon vermist zijn. Een maand na het ongeval is de vierde etappe van de GR20 van noord naar zuid, tussen het skistation van Asco en de refuge van Tighjettu nog altijd gesloten voor het publiek.

Enkele mensen spraken me de voorbije weken (en eerlijk gezegd ook al voordien) aan of cirque-solitude3het wel verstandig is om met mijn twee dochters als vrij onervaren wandelaars aan de GR20 te beginnen. Ook al plannen we maar negen etappes, van Calenzana naar Vizzavona. Mijn antwoord is dan: ik ben al eens veertien dagen in Corsica in de bergen geweest met de para’s, ik ken het daar echt wel. Waarop de tegenwerping volgt: jaja, maar dat was dertig jaar geleden. Maar ik ben nog in goede conditie, zeg ik dan. En mijn dochters zijn dat ook wel.

Maar toont dat ongeval niet aan dat die tocht echt niet zonder gevaar is? Ja, maar die mensen viel blijkbaar niets te verwijten. Dat zegt althans de procureur van Bastia. Volgens hem kregen de wandelaars tussen twee berghutten te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. Maar ze maakten geen fouten of waren niet onvoorzichtig. Zo citeert het Franse persbureau AFP hem. Al moet ik wel toegeven dat sommige berggidsen zich de vraag stelden waarom het groepje de Cirque nog na de middag introk, met laaghangende wolken over de berg dreigend voor zich.

Voor alle duidelijkheid: in normale omstandigheden is de GR20 een zware wandeltocht, maar doenbaar voor mensen met een goede fysieke conditie. Je hoeft er geen alpinist voor te zijn of over bijzondere technische capaciteiten te beschikken. Je moet wel niet op teenslippers vertrekken, je moet niet pas na de siëst de bergen intrekken om de risico’s op warmte-onweders na de middag te vermijden en je moet lichtgepakt reizen en niet met een gewicht van 25 kilogram op je lijf rondzeulen, zoals de para’s. Je moet de GR20 ook niet proberen in 5 dagen af te leggen. Je moet voorbereid zijn op honger en dorst. Je voeten, je benen en je hart moeten in orde zijn. Je moet dagen na elkaar die rugzak van 12 à 15 kilo op je schouders kunnen velen.

Of mijn voeten in orde zullen zijn, moet ik eerlijkheidshalve afwachten. Een tripje naar de Provence met een beklimming van de Mont Ventoux, veertien kilometer omhoog, veertien omlaag op één dag, illustreerde de risico’s. Mijn jongere metgezellen liepen blaren op hun voeten. Eentje verkoos op de top een mini-afdaling van 6 km langs de weg, tot waar hij de bus kon nemen. Zelf had ik na de afdaling hinder van de grote teen aan mijn linkervoet, waar zich twee dagen nadien een blauwe nagel op heeft afgetekend. Toch eens nagaan hoe ik in september in Corsica, waar we negen dagen na elkaar een etappe à la Mont Ventoux zullen afleggen, zo’n mineur probleempje kunnen vermijden.

En hopen dat op de GR20 over een kleine twee maanden de koninginnenetappe van de Cirque de la Solitude opnieuw open zal zijn. Wie wil nu immers het avontuur van dat keteldal missen, waar je steil moet dalen en terug klimmen, klauteren, op handen en voeten, met kettingen en ladders op de moeilijke passages. Zolang het goed weer is, is de Cirque echt niet zo gevaarlijk. Voor de geoefende bergwandelaar die zich door hoogtevrees niet laat verlammen, voegen sommigen daar aan toe.

Advertenties

Een reactie op Het ongeval in de Cirque

  1. Net vandaag las ik op Corsematin.com dat tot vandaag de lichamen van twee vermisten in de Cirque nog altijd niet zijn teruggevonden. Volgens deze Corsicaanse nieuwssite is de Bis-route van een wandeluur of tien die inmiddels door de parkwachters is uitgezet in de plaats van de etappe die door de Cirque loopt, langer en gedurfder maar magnifiek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s