De Muts, een update

Op 2 december 1985 stapte ik op de trein naar Marche-les-Dames. Die dag begon mijn militaire dienstplicht. Tegen de zin van mijn moeder had ik ervoor gekozen om paracommando te worden. Toen al was ik van plan daar ooit een boek over te schrijven. Wel, binnenkort is het beschikbaar.

Twee op de drie Belgen willen de dienstplicht opnieuw invoeren, kopte Het Laatste Nieuws enkele weken geleden. De Vlamingen waren volgens een opiniepeiling met 58 procent voorstanders wat minder gretig dan de Franstaligen. En bij de jongeren, de leeftijdscategorie die het uniform opnieuw zou moeten aantrekken, was het enthousiasme beperkt tot 47 procent. Als al die mensen met een uitgesproken mening mijn boek zouden kopen, bedenk ik, zou het een bestseller worden.

Maar dat zal natuurlijk niet gebeuren. Ik zwaaide af eind februari 1987. Met een carnavalsfuif in een parochiezaaltje in mijn dorp, vierde ik mijn afscheid van de wapenen. De vuistdikke classeur met nota’s, brieven en stencils over mijn leven bij de para’s bleef vervolgens bijna twintig jaar stof vergaren.

In juli 2009, enkele weken na de verkiezingen die een einde maakten aan mijn leven als woordvoerder van minister Marino Keulen, kon ik gedurende een dag of veertien beschikken over het huis van mijn zus. Ik trok erheen om wat zaken in mijn leven op een rijtje te zetten. In mijn reistas: die dikke map. Je wist maar nooit. Ik schreef dagen aan een stuk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de eerste gulp van De Muts.

Ik koos ervoor om van het boek een roman te proberen maken, gestoeld op mijn ervaringen en verhalen, maar met een fictief plot. De Muts werd een passionele hobby, een cocon om me in terug te trekken en te schrijven, schaven en schrappen. Telkens ik hoofdstukken veranderde, toevoegde of een nieuwe wending bedacht, sloeg ik het document op onder een nieuwe naam. Intussen zit ik zo aan versie 30. Het is goed geweest.

Doorheen het jarenlange schrijfproces kon ik het, ongeduldig als ik ben, niet nalaten mijn manuscript al eens op te sturen naar een uitgever. Maar geen enkele uitgever stond te juichen bij wat ik hem voorschotelde. Van de meeste kreeg ik zelfs niet eens een antwoord. Maar sommige uitgeverijen, redacteurs of schrijvende ex-collega’s die me gunstig gezind waren, gaven me wel tips om mijn werk te verbeteren.

Ooit was er een redacteur die brood zag in een publicatie, op voorwaarde dat ik er een non-fictiewerk van zou willen maken. Maar dat wilde ik niet. Ik bleef prutsen, wijzigen, de structuur veranderen, schrappen en herschrijven. In de hoop mijn boek met elke aanpassing beter te maken.

Nu trek ik een streep onder De Muts. Het is zeker en vast geen romandebuut dat lezend Vlaanderen van zijn sokken zal blazen. Maar ik ben intussen 55. Mijn legerdienst ligt ruim dertig jaar achter me. Tijd voor een andere passionele hobby.

Dus begon ik mijn boek op mijn blog te gooien, in afleveringen. Want het liefste wat een schrijver wil, is toch gelezen worden? En die blog bereikt na verschillende jaren met wisselend succes een trouw en, afhankelijk van het thema, minder trouw publiek. Morgen verschijnt hoofdstuk tien, het laatste dat ik hier post. Ze vormen een afgerond geheel: ze beslaan de eerste dag in de kazerne. Een goed moment om te stoppen met die kennismaking met mijn boek.

Nu ben ik bezig het zelf uit te geven. Het boek bevat in totaal ongeveer 80 hoofdstukjes en zal circa 350 bladzijden tellen. Het is dikker dan ik had gedacht. De prijs zal ook iets hoger liggen dan ik had ingeschat, eerder 26 euro dan 20 (exclusief verzendkosten). Maar ik hoop, beste lezer, dat u ernaar uitkijkt en ik laat je weten wanneer het beschikbaar is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De Muts en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Muts, een update

 1. De Letter johan zegt:

  Oke kijk er al naar uit verwittig me maar als het verkrijgbaar is

  Like

 2. Claes Emiel. zegt:

  Hou er maar een voor mij opzij CLAES EMIEL Para Cdo Sergeant in 1966/67 Lombardzijde 17e Cie Pel C

  Like

 3. Willem Laurens zegt:

  Reserveer ook eentje voor mij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s